ерупција вулкана / - FOTO: PEXELS, PIKSABAY
29/05/2021 u 18:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ерупциjа слабог интензитета на другом вулкану

Вулканска ерупциjа слабог интензитета приjављена jе данас на сjеверноj страни Њамурагире. Лава тече у ненасељеноj зони у парку Вирунгас, навело је министарство

Други вулкан активирао се данас на истоку Демократске Републике Конго недалеко од вулкана Њирагонго послиjе чиjе ерупциjе прошле недjеље jе страдало наjмање 34 људи.

Вулкан Мурара коjи jе данас прорадио налази се у ненасељеном диjелу парка Вирунга, и мали jе вулкан, а конгоанско министарство комуникациjа саопштило jе да jе ова вулканска ерупциjа слабог интензитета и да се налази у ненасељеноj зони.

– Вулканска ерупциjа слабог интензитета приjављена jе данас на сjеверноj страни Њамурагире. Лава тече у ненасељеноj зони у парку Вирунгас – навело jе министарство.

Вулкан Мурара налази се на око 25 километара од града Гоме. Регион Гоме jе мjесто гдjе jе интензивна вулканска активност, ту се налази шест вулкана гдjе су наjвећи њирагонго и њамурагира, на висини од 3.470 односно 3.058 метара.

Лава из вулкана Њирагонго директно приjети граду Гоми, главном граду провинциjе Сjеверни Киву коjи jе изграђен директно у подножjу вулкана на обали jезера Киву. Таj вулкан се без упозорења активирао прошле суботе. У тоj ерупциjи страдало jе наjмање 34 људи, а између 900 и 2.500 кућа jе уништено.

Огромне количине лаве избачене су из вулкана, а jедан ток jе стигао до сjевероисточног предграђа Гоме.

Власти су у четвртак због ризика од нове ерупциjе, и могућег доласка лаве до града наредиле евакуациjу града на наjмање двиjе недjеље.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:49