Габријел Ескобар / - фото: амбасада САД у Србији
27/09/2021 u 07:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ескобар долази на разговоре у Брисел због ситуациjе на сјеверу Косова

Тензиjе у односима Београда и Приштине су повећане од понедељка, када су на прелазе Jариње и Брњак на сјеверу Косова дошле специjалне снаге косовске полициjе ради спровођења одлуке Приштине о одузимању и замјени српских регистарских таблица

Замјеник помоћника америчког државног секретара за европска и евроазиjска питања Габриjел Ескобар допутоваће у Брисел наредне недеље како би са европским партнерима размотрио тренутну ситуациjу на сјеверу Косова, потврђено jе за Радио Слободна Европа (РСЕ), преноси Н1.

САД раде са ЕУ, НАТО-ом и владама у Београду и Приштини „на предузимању хитних корака за деескалациjу ситуациjе и избегавању радњи коjе повећаваjу тензиjе, угрожаваjу напредак постигнут у оквиру диjалога уз посредство Униjе, и негативно утичу на свакодневни живот грађана“, навео jе портпарол Стеjт департмента за РСЕ.

– САД настављаjу да подржаваjу блиску регионалну сарадњу како би биле уклоњене све препреке слободном кретању, трговини и улагањима коjе су од користи свим грађанима Западног Балкана – додао jе портпарол Стеjт департмента.

Он jе навео и да САД подржаваjу понуду ЕУ да наредне седмице у Бриселу буде настављен диjалог Београда и Приштине и да позиваjу Србиjу и Косово да се поново ангажуjу „отворено, озбиљно и што пре“.

Тензиjе у односима Београда и Приштине су повећане од понедељка, када су на прелазе Jариње и Брњак на сјеверу Косова дошле специjалне снаге косовске полициjе ради спровођења одлуке Приштине о одузимању и замјени српских регистарских таблица. Броjни Срби са сјевера Косова од тада блокираjу путеве ка Jарињу и Брњаку, коjе jе могуће прећи jедино пешице.

Приштина jе усвоjила нову мјеру након што jе 15. септембра истекао петогодишњи споразум, према коjем jе Косово прихватило да продужи важење статусно неутралних регистарских таблица и оних коjе органи Србиjе издаjу за градове на Косову.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:03