Габријел Ескобар / - фото: амбасада САД у Србији
08/12/2021 u 10:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ескобар: Неће бити војске Републике Српске, ово није 1991. година

На опаску новинара N1 да није ријеч о рату, већ о Војсци Републике Српске, Ескобар наглашава да ње нема и да никога не занима та врста ескалације

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар одговарао је на питања гостујући на N1 телевизији, гдје је изјавио да неће бити војске Републике Српске коју све чешће помиње Милорад Додик.

-То се неће десити. Рекао сам то једном и поновићу: Неће бити рата у БиХ. Ово није 1991. година-, казао је Ескобар одговарајући на питање шта уколико се једног дана грађани БиХ пробуде а на ентитетској линији буду војници Републике Српске.

На опаску новинара N1 да није ријеч о рату, већ о Војсци Републике Српске, Ескобар наглашава да ње нема и да никога не занима та врста ескалације.

-Прије свега, нема Војске Републике Српске. Друго, имамо мандат за очување мира од Вијећа безбједности УН-а. Никога не занима та врста ескалације. Ни Србију, ни Хрватску, ни Русију, никога. Оно што требамо урадити, ако гледамо оружане снаге, је како креирати способне оружане снаге да испуне потребе свих. Уз то би, уз све разлике, између свих нивоа власти требало осигурати да држава функционише-, закључио је специјални амерички изасланик за Западни Балкан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:56