Габријел Ескобар / - фото: Новости.рс
25/09/2021 u 12:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ескобар: Русиjа се миjеша у унутрашња питања Црне Горе

У случаjу Русиjе, мислимо да jе много тога што Русиjа ради, миjешаjући се у унутрашња питања земаља Западног Балкана, а посебно Црне Горе, веома дестабилишуће, удаљава вас од пута европских интеграциjа и мултиетничког помирења, истакао jе Ескобар

Русиjе се миjеша у унутрашња питања земаља Западног Балкана, а посебно Црне Горе, што jе веома дестабилишуће и удаљава од пута европских интеграциjа и мултиетничког помирења, оциjенио jе нови изасланик Стеjт департмента за Западни Балкан Габриjел Ескобар.

Он jе у интервjуу за Глас Америке казао да су европска интеграциjа и чланство у НАТО веома важно средство, али и важне поруке поjединачним странкама и владама, да jе увођење дестабилизуjућих фактора у владе, и на владине положаjе - веома забрињаваjући феномен, пише агенција Мина.

Ескобар, jе казао да га брине присуство Русиjе и Кине на Балкану.

Он jе рекао да у европском простору земље треба да знаjу да имаjу друге опциjе поред Кине - економски гледано.

– У случаjу Русиjе, мислимо да jе много тога што Русиjа ради, миjешаjући се у унутрашња питања земаља Западног Балкана, а посебно Црне Горе, веома дестабилишуће, удаљава вас од пута европских интеграциjа и мултиетничког помирења – истакао jе Ескобар коjи jе и заменик помоћника државног секретара за евопска и евроазиjска питања.

На питање коjи су приоритети за Западни Балкан и наjхитниjа питања коjа жели да рjешава, Ескобар jе одговорио да постоjе два веома важна питања.

– Прво, у средњем року, желимо бржу интеграциjу Западног Балкана у Европску униjу – навео jе Ескобар.

Он jе додао да jе направљен огроман напредак, и да су историjски, културно и економски те земље дио Европе.

– Диjеле исте вриjедности и имаjу заjедничке интересе са остатком Европе. То ће бити приоритет. Уз то, пружити чланство у НАТО-у онима коjи су заинтересовани. То ће, очигледно, захтиjевати да тиjесно сарађуjем са нашим европским партнерима од коjих многи диjеле слична гледишта – рекао jе Ескобар,

Он jе казао да други процес има много везе са размишљањима о томе шта ће Балкан бити за следеће генерациjе и да су зато испитивали економске опциjе.

– Западни Балкан jе подручjе пуно прилика, те земље су динамичне, имаjу сjаjне универзитете, квалификоване људе, али нажалост многи од тих људи не виде прилике у своjоj земљи и одлазе, и то ће постати стратешки проблем не само за земље Балкана него и Европу и САД такође –навео jе Ескобар.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:35