Европски парламент / - фото: Шутерсток
23/03/2022 u 20:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фон дер Лајен: ЕУ ће учинити све да оваj рат буде стратешка грешка Владимира Путина

Мишел jе нагласио да jе главни циљ обезбедити мир и просперитет, а ЕУ мора да пронађе начине да смањи енергетску зависност, поjача своjу безбедносну структуру и оjача економске темеље

Посланици Европског парламента jедногласно су осудили "бруталну инвазиjу" Русиjе на Украjину и затражили од Европске униjе да поjача санкциjе Москви и заштити европску економиjу, саопштено jе вечерас из Европског парламента.

Русиjа jе одговорна за оваj рат, нагласио jе председник Савета ЕУ Шарл Мишел, увјераваjући посланике да неће бити некажњивости за оне коjи су одговорни за ратне злочине.

Мишел jе нагласио да jе главни циљ обезбиједити мир и просперитет, а ЕУ мора да пронађе начине да смањи енергетску зависност, поjача своjу безбједносну структуру и оjача економске темеље.

Предсједница Европске комисиjе Урсула фон дер Лаjен jе рекла да, уколико би слобода имала име, њено би име било Украjина, а застава те земље jе данас симбол и застава слободе.

Фон дер Лаjен jе поручила да ће ЕУ учинити све да оваj рат буде стратешка грешка Владимира Путина.

Уведене санкциjе већ снажно утичу на Путинове ресурсе да финансира оваj рат и ти ресурски мораjу бити исцрпљени, рекла jе Фон дер Лаjен и напоменула да jе "енергетска политика - безбједносна политика".

Већина посланика Европског парламента сагласна jе да ЕУ мора оjачати своjу стратешку аутономиjу када jе реч о безбиједности и енергетици, а то мора бити брзо, додаjе се у саопштењу.

Констатуjући да ЕУ куповином гаса од Русиjе индиректно финансира нападе на Украjину, посланици су заговарали диверсификациjу куповине енергената и инвестирање у обновљиве изворе енергиjе.

У дебати су теме биле и европска перспектива за Украjину, као и подршка демократиjама наспрам аутократских режима, попут Кине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 02:51