/ - Европска унија (илустрација)
04/05/2022 u 09:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕУ данас одлучује о новим санкцијама Русији

Наводно су новим пакетом санкција обухваћане и банке које ће бити избачене из система SWIFT, укључујући и Сбербанку која има највећи број директних зајмова на подручју Русије

Очекује се да ће челници Европске уније (ЕУ) данас донијети одлуку о новом, шестом, пакету санкција за Русију након њене инвазије на Украјину, а које ће се односити и на забрану увоза сирове нафте.

Иако су јутрос први цивили из фабрике Азовстал у Мариупољу евакуисани на сигурно, Русија наставља да бомбардује украјинске градове.

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен данас би требало да предложи нови пакет санкција Русији, који се састоји и од забране увоза руске нафте на европско тржиште а која би на снагу требала да ступи до краја ове године, остављајући тако времена европским државама да се припреме на посљедице које ће таква одлука несумњиво имати по економију блока.

Шести пакет санкција Русији најављује се већ неко вријеме, након што су званичници држава чланица ЕУ о "де фацто" ембаргу на увоз енергената из државе која врши агресију на Украјину, имали опречне ставове.

Наводно су новим пакетом санкција обухваћане и банке које ће бити избачене из система SWIFT, укључујући и Сбербанку која има највећи број директних зајмова на подручју Русије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 08:48