ковид потврда / - Твитер
23/01/2022 u 18:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЕУ разматра нови модел за путовања, више неће бити битно одакле долазите

Ограничења више неће бити везана за подручjе са кога долазе путници, већ за њихов епидемиолошки статус – потврду о вакцинациjи, опоравку од ковида 19 или негативне тестове, преноси Н1

Европска униjа припрема нови модел управљања пандемиjом корона вируса за путовања коjи подразумијева одустаjање од приступа "географског подручjа поријекла путника" и превазилажење система мапа заразе коjи би остао "само на информативном нивоу", обjавила jе агенциjа АНСА, позиваjући се на изворе у италиjанскоj влади.

Ограничења више неће бити везана за подручjе са кога долазе путници, већ за њихов епидемиолошки статус – потврду о вакцинациjи, опоравку од ковида 19 или негативне тестове, преноси Н1.

За важност ПЦР тестова услов остаjе наjдуже 72 сата, а за брзе антигене тестове 24 до 48 сати.

Нови модел управљања пандемиjом уважавао би деветомјесечну важност зелене ковид пропуснице, али би се по истеку важности за потпуно вакцинисане и оне коjи су примили трећу дозу одлуке доносиле „на основу процјена“.

Траjање пропуснице ће од 1. фебруара бити скраћено са девет на шест мјесеци, а таj рок би могао довести у проблем оне коjима jе протекло шест месеци од бустер дозе, с обзиром да jош нема званичних опциjа о четвртоj дози, наводи АНСА.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:20