/ - РИА новости
06/05/2022 u 07:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Европа повећала увоз руског гаса

Од 1. маја је заиста дошло до експлозивног раста у испоруци руског гаса у земље ЕУ у односу на веома ниске нивое у априлу, каже замјеник главног директора за енергетику Института за енергетику и финансија

Европа је у мају експлозивно повећала увоз руског гаса у односу на април, чему је допринијело неколико фактора, међу којима су кључни боља цијена и ризик од нових искључења потрошача, каже Алексеј Белогоријев, замјеник главног директора за енергетику Института за енергетику и финансија (ИЕФ) за РИА Новости.

„Од 1. маја је заиста дошло до експлозивног раста у испоруци руског гаса у земље ЕУ у односу на веома ниске нивое у априлу. На примјер, испоруке Финској, према ЕНТСО-Г, порасле су 4,8 пута од 30. априла до 4. маја. Испоруке гасовода „Јамал-Европа“, које су посљедњих дана априла пале на нулу, почетком маја су се вратиле на ниво са почетка априла“, рекао је експерт.

Гаспромов извоз гаса у земље ван ЗНД у априлу је смањен за 24 одсто у односу на март и износио је 11,6 милијарди кубних метара, показују ове компаније. Испоруке су пале на неколико главних праваца, посебно дуж украјинске и дуж гасовода Јамал-Европа кроз Пољску, свједоче подаци оператера ГТС-а.

Штавише, Гаспром је крајем априла потпуно обуставио извоз у Бугарску и Пољску због неплаћања испорука по новој шеми у рубљама. Међутим, Европа је након тога повећала увоз руског гаса и дјелимично га прерасподијелила. На примјер, Варшава је прво користила физички реверс гаса из Њемачке, а затим виртуелни из Италије и Француске.

Главни фактори

Према ријечима Белогорјева, раст испорука руског гаса је резултат комбинације различитих фактора. Један од кључних се може назвати смањење уговорених цијена гаса Гаспрома у мају, које на спот цијене у Европи реагују са закашњењем од мјесец дана. Гас компаније је у априлу продаван на основу највиших мартовских котација ове године, док су биле атрактивније на спот тржишту. Мајске цене „Гаспрома” су засноване на овим априлским котацијама.

Други кључни фактор је припрема низа земаља ЕУ за могућност потпуног прекида испоруке из Русије због одбијања да плаћају гас у рубљама.

Та иста Финска мора да изврши још једну уплату до 20. маја, а од 21. маја може да остане без руског гаса“, каже Белогоријев.

Раст залиха сугерише, с једне стране, да купци мало вјерују у могућност даљег снижења цијена, прије, напротив, да се плаше њиховог раста, па стога нема економског смисла одлагати убризгавање гаса у ПГСФ. С друге стране, након хитног састанка министара енергетике ЕУ почетком маја, појавила се бојазан да би ЕУ могла да се нађе у оштрој конфронтацији са Гаспромом у вези са пребацивањем плаћања гаса у рубље, додаје експерт.

"Због тога је сасвим природно жеља да се у преостале двије недјеље залихама што више руског гаса. Другим ријечима, уочени раст је опортунистички, а самим тим и нестабилан пад", закључује он.

Нова шема плаћања

Након почетка руске војне специјалне операције демилитаризације и денацификације Украјине, Запад је појачао притисак санкција на Москву. Рестриктивне мјере су усмјерене прије свега против банкарског сектора и понуде високотехнолошких производа. Многе земље су најавиле замрзавање руске имовине, а у Европи су све гласнији позиви да се смањи зависност од руских енергетских ресурса.

Под овим условима, Русија од 1. априла прихвата плаћање гаса само у рубљама. Увозник мора отворити посебан рачун код Газпромбанке, на који ће пребацити средства у валути наведеној у уговору, банка ће продати ову валуту на Московској берзи и кредитирати рубље на рачун купца гаса, са којег ће се вршити плаћања.,направљен са добављачем - Гаспромом.

Према ријечима министра спољних послова Сергеја Лаврова, већина кључних партнера Русије пристала је да пређе на ову шему. Међутим, неке компаније су одбиле да плате у рубљама. Бугарска и Пољска су већ изгубиле руски гас.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 01:09