/ - Европски парламент
30/10/2021 u 09:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Европски парламент позвао на отварање досиjеа jугословенских таjних служби

Комитет jе позвао владе земаља Западног Балкана да првенствено раде на разбиjању криминалних организациjа умjесто да се фокусираjу на индивидуалне случаjеве

Спољнополитички комитет Европског парламента (ЕП) усвоjио jе Извjештаj о борби против организованог криминала на Западном Балкану, у коме се наводи да државе региона што приjе треба да отворе досиjее jугословенских таjних служби како би се искориjениле политичке и административне везе са организованим криминалом.

Комитет у Извjештаjу, обjављеном у уторак, напомиње да су везе између организованог криминала, политике и бизниса постоjале приjе распада Jугославиjе и да су се наставиле од 1990-тих, пише Кликс.ба.

“Комитет…понавља позив, с овим у вези, да се отворе архиви бивше Jугославиjе, и посебно, да буде омогућен приступ досиjеима бивше Jугословенске таjне службе УДБА и таjне службе Jугословенске народне армиjе – КОС, и да се списи врате одговараjућим владама, ако то оне затраже”, пише у документу, а преноси Воице оф Америца.

Према наводима Извjештаjа, Комитет наглашава важност сарадње и размjене обавjештаjних података с међународним партнерима као што су Сjедињене Америчке Државе, Уjедињено Краљевство и међународним организациjама као што су Организациjа за европску безбjедност и сарадњу (ОЕСС) и УНОДЦ.

Комитет jе позвао владе земаља Западног Балкана да првенствено раде на разбиjању криминалних организациjа умjесто да се фокусираjу на индивидуалне случаjеве.

У документу се наглашава да организовани криминал и корупциjа приjе свега штете грађанима земаља Западног Балкана, jер поткопаваjу њихово право на сигурност и социjалну кохезиjу као као и њихово повjерење у демократски систем, ствараjући препреке демократским реформама и отежаваjући процес приступања.

Наводи се и да ускраћивање европске перспективе земљама западног Балкана погоршава, а не побољшава ситуациjу у погледу организованог криминала, и наглашава да се само подстицањем процеса интеграциjе у ЕУ ситуациjа може побољшати.

Извjештаj, поред осталог, напомиње да су владавина права и борба против корупциjе и организованог криминала области у коjима земље Западног Балкана требаjу да покажу већи напредак на свом путу према ЕУ.

Наводећи да су недостатак могућности запошљавања, корупциjа, заробљавање државе, неjеднакост и спор процес приступања ЕУ неки од разлога рањивости земаља региона на организовани криминал, Комитет jе позвао власти земаља региона и њихове међународне партнере да интензивираjу своjе напоре у рjешавању тих изазова.

Вањскополитички комитет ЕП жали због недостатка независности правосуђа у земљама Западног Балкана и подстиче усваjање стратешког приступа у рjешавању изазова са организованим криминалом.

Према наводима документа, Комитет jе позвао земље западног Балкана да циљаjу криминалне организациjе, а не поjединачни случаjеви, И додао да подстиче надлежна тиjела да поjачаjу заштиту доушника и звиждача, како би повећали капацитет за разбиjање организованих криминалних група.

У Комитету истичу да jе Западни Балкан важан транзитни регион за шверц дроге, али и да се повећао броj операциjа против шверца наркотика.

“Подвлачи да jе спечавање финансирања криминалних група кључно да се зауставе криминалне активности и сприjечи њихов уплив у легалну економиjу. Подржава напоре држава Западног Балкана да риjеше питање прања новца, укључуjући и усваjање ревидираног законодавства”, наводи у документу ЕП и указуjе на трафикинг људских бића, позиваjући на jачање регионалних инициjатива због снажења размjене информациjа и полициjске сарадње.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 13:55