Evropski sud   / -
11/03/2023 u 17:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Evropski sud je ukinuo sankcije majci osnivača Vagnera Jevgenija Prigožina

EU je ranije stavila Violetu Prigožinu na listu sankcija, rekavši da je poslovne veze sa njenim sinom čine saučesnikom u ruskoj agresiji na Ukrajinu

Evropski sud pravde podržao je ukidanje sankcija protiv majke osnivača Vagnera Jevgenija Prigožina, javili su Rojters i AFP.

EU je ranije stavila Violetu Prigožinu na listu sankcija, rekavši da je poslovne veze sa njenim sinom čine saučesnikom u ruskoj agresiji na Ukrajinu.

„Sud ukida restriktivne mere primenjene na gospođu Violetu Prigožinu, majku gospodina Jevgenija Prigožina, u kontekstu rata Rusije protiv Ukrajine“, navodi se u odluci suda.

Jevgenij Prigožin je vlasnik kompanije Vagner koja za ratne operacije angažuje plaćenike, a prema nekim informacijama Za ovu grupu se govori da je bliska ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, dok je Rusija do nedavno saopštavala da je to ilegalna organiztacija jer je u toj državi nezakonito imati private vojne jedinice.

U saopštenju Evropskog suda se takođe navodi da čak i ako je Prigožin odgovoran za nezakonite radnje u Ukrajini, dokazi koji su izvedeni protiv njegove majke prilikom izricanja sankcija nisu dovoljni.

Prigožin još nije komentarisao odluku Evropskog suda.

Podsjetimo i Crna Gora je uvela individualne sankcije za 34 rusla državljanina kojima je zamrznuta imovina koju posjeduju u našoj državi. Pošto je Crna Gora na liniji stoprocentne usaglašenosti sa vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije još 10. juna prošle godine je napravljen prvi korak u zamrzavanju imovine ruskih državljana koji su pod sankcijama.

Uprava za katastar i državnu imovinu donijela je rješenja kojima je ograničeno raspolaganje imovine u Crnoj Gpori na 44 mekretnine.

Inače, mnogi ruski državljani najavili su tužbe protiv EU i država koje su ima uvele individualne sankcije, pa i protiv Crne Gore.

Odluka Evropskog suda kojim je majka Jevgenija Prigožina skinuta sa liste sankcija je, vjerovatno, prva u nizu koje će uskoro biti donijete.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 23:44