ЕНТОНИ ФАУЧИ / - ФОТО: ТВИТЕР
21/11/2021 u 22:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фаучи: Сви треба да приме трећу дозу

Броj случаjева заразе у САД jе поново у порасту и више од 90.000 jе забиљежено сваког од последњих неколико дана, али Фаучи каже да то било неочекивано jер постаjе све хладниjе и људи су све више у затвореном простору

Водећи амерички стручњак за заразне болести Ентони Фаучи позвао jе данас милионе Американаца коjи су потпуно вакцинисани против ковида да приме и трећу дозу, како би очували оптималну заштиту од корона вируса.

Према подацима владиних Центара за контролу и превенциjу болести (ЦДЦ), од 196 милиона потпуно вакцинисаних особа у САД до данас jе 34,5 милиона примило трећу дозу, али проблем и даље остаjе око 60 милиона невакцинисаних људи.

Фаучи, директор Националног института за алергиjе и заразне болести и главни медицински савјетник председника Џоа Баjдена, изjавио jе током гостовања на телевизиjи Еj Би Си да “нема неjасноћа” када jе ријеч о потреби да се приме бустер дозе због смањења ефикасности првих доза, до коjег долази временом.

Он jе истакао да трећа доза даjе људима “дужи рок заштите”, мада ниjе jасно да ли ће они коjи су вакцинисати можда морати да наставе да у будућности добиjаjу бустере сваких шест мјесеци или годину дана.

- Анализираћемо шта то значи када се добиjе бустер, пратићемо науку, податке - рекао jе Фаучи, преноси Глас Америке, јавља Нова.рс.

Савјетодавни одбор ЦДЦ-а у петак jе jедногласно препоручио бустер дозе вакцине против ковида 19 за све стариjе од 18 година.

Броj случаjева заразе у САД jе поново у порасту и више од 90.000 jе забиљежено сваког од последњих неколико дана, али Фаучи каже да то било неочекивано jер постаjе све хладниjе и људи су све више у своjим кућама и у затвореном простору.

Он jе, међутим, казао да потпуно вакцинисане породице и приjатељи могу безбедно да се окупљаjу за предстоjећи Дан захвалности, без маски на лицу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 19:03