/ - UNSPALSH ILUSTRACIJA
20/09/2021 u 15:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фаучи: Вакцинисаним Американцима потребна бустер доза

Фаучи је рекао да је одлука о бустеру за примаоце Модерне и Джонсон и Джонсона „дословно удаљена неколико недјеља“

Водећи амерички стручњак за заразне болести Ентони Фаучи вјерује да ће милионима Американаца који су већ комплетно вакцинисани против коронавируса на крају бити потребна бустер вакцина да би остали довољно инокулирани.

Фаучи, главни медицински савјетник предсједника Джоа Бајдена, рекао је за НБЦ да ће „се на крају испоставити да је најбољи одговарајући режим двије оригиналне дозе вакцине, плус бустер доза”, односно трећа доза вакцине Фајзер/Бионтек или Модернине вакцине, или друга доза вакцине Джонсон и Джонсон, чија се вакцина претходно примала у једној дози, преноси Глас Америке.

Панел америчких здравствених стручњака је у петак одбацио препоруку о давању треће дозе вакцине произвођача Фајзер свим Американцима, али је то препоручено особама старијим од 65 година и онима са озбиљним здравственим проблемима.

Утицајни савјетодавни одбор америчке Управе за храну и љекове (ФДА) је одложио одлуку о бустерима за оне који су примили вакцине Модерна или Джонсон и Джонсон.

Фаучи је рекао да је одлука о бустеру за примаоце Модерне и Джонсон и Джонсона „дословно удаљена неколико недјеља“.

- Тренутно радимо на томе како бисмо обезбиједили податке (Управи за храну и љекове) и како би они могли да их испитају и донесу одлуку о бустерима за те људе. Они ни на који начин нису заборављени - рекао је он.

Амерички Центри за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) су саопштили да је 181 милион Американаца потпуно вакцинисано, али да 70 милиона људи старијих од 12 година остаје невакцинисано, било зато што се противе вакцинацији или су скептични према вакцинама.

Бајден је недавно наложио предузећима са 100 или више радника да својим радницима наложе вакцинацију против коронавируса или захтијевају недјељно тестирање, а за 2,5 милиона запослених у федералној влади уведена је обавезна вакцинација без алтернативне могућности недјељног тестирања.

Фаучи је за НБЦ рекао да је могућност увођења обавезне вакцинације за путнике који лете авионима „још увијек на столу“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 12:46