Robert Fico / - SHUTTERSTOCK
05/10/2024 u 20:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Fico: Bilo bi razumno da Ukrajina zadrži tranzit gasa i nafte u Evropu

Slovački premijer Robert Fico izjavio je danas da želi da ubijedi ukrajinsku stranu u potrebu očuvanja tranzita energenata (nafte i gasa) preko Ukrajine na zajedničkom sastanku vlada Slovačke i Ukrajine u ponedeljak, 7. oktobra.

- Želimo da to postignemo tako što ćemo ubijediti Ukrajinu da dozvoli tranzit. I Ukrajina i Slovačka Republika su razvile energetsku infrastrukturu za tranzit nafte i gasa. Mislim da će razgovori sa ukrajinskom vladom 7. oktobra pomoći da Ukrajina zadrži tranzit. Ne kažem da će to biti riješeno, dodao je Fico, prenosi slovački portal Aktuality.

On je odbacio „smiješne političke direktive koje dolaze iz EU u tom duhu“.

- Ubijedićemo naše ukrajinske partnere da koriste svoju energetsku infrastrukturu za uvoz gasa i nafte u Zapadnu Evropu. I njima će ova infrastruktura biti potrebna, naglasio je on.

Fico je istakao da Slovačka podržava pristupanje Ukrajine EU, napominjući da očekuje da se Ukrajina „ponaša normalno i razumno u tom duhu“.

IEA upozorava na izazove u snabdjevanju gasom uoči zime

On je napomenuo da i Slovačka i Ukrajina dobijaju prihode od tranzita nafte i gasa preko svojih teritorija.

Fico je ranije obećao da će sa ukrajinskim kolegom razgovarati o mogućnosti održavanja tranzita nafte i gasa kroz Ukrajinu. Prema njegovim riječima, Slovačka je značajno zainteresovana za održavanje tranzita gasa i nafte preko Ukrajine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. oktobar 2024 20:46