Урсула фон дер Лајен / - РТС
17/04/2022 u 20:11 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фон Дер Лајен: Банкрот Русије је питање времена

Она је у интервјуу за Билд ам Зонтаг рекла да санкције из недјеље у недјељу све дубље продиру у руску привреду и изнела податак да је извоз у Русију смањен за 70 одсто

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је да западне санкције све више поткопавају руску економију и да је само питање времена када Русија више неће моћи да измирује своје обавезе.

Она је у интервјуу за Билд ам Зонтаг рекла да санкције из недјеље у недјељу све дубље продиру у руску привреду и изнела податак да је извоз у Русију смањен за 70 одсто.

-Стотине великих компанија и хиљаде стручњака напустило је земљу, предвиђа се да ће ове године бити забиљежен пад бруто домаћег производа од 11 процената и све то указује да је банкрот Русије само питање времена- казала је Фон дер Лајен, преноси Тасс.

На питање шта Европска унија намјерава да уради због тога што њене чланице сваког дана Русији плаћају за нафту око 450 милиона еура, Фон дер Лајен је навела да треба имати у виду да се нафтом тргује на глобалном нивоу.

-Не бисмо смјели да дозволимо да Владимир Путин нафту продаје на другим тржиштима по још већим цијенама и због тога развијамо механизме који ће омогућити да се нафта нађе у сљедећем пакету санкција- рекла је Фон дер Лајен.

Руски министар финансија Антон Силуанов рекао је да ће Русија дугове плаћати у страној валути када јој буду враћена средства која су сада замрзнута у западним банкама.

Уколико се то не деси, он је навео да је Русија спремна да дугове отплаћује у рубљама, али је навео да би то највјероватније било протумачено као немогућност државе да плаћа своје обавезе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:42