Ursula fon der Lajen / https://audiovisual.ec.europa.eu//printscree
06/10/2024 u 22:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Fon der Lajen povodom godišnjice još jednom osudila napade Hamasa: Nema opravdanja za teror

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je povodom godišnjice napada palestinskog pokreta Hamas na Izrael još jednom najoštrije osudila, kako je navela, varvarske napade, dodajući da ne može biti opravdanja za akte terora.

Ona je u saopštenju objavljenom na sajtu EK navela da se 7. oktobra 2023. svijet se probudio i vidio “zastrašujuće prizore neizrecivog divljaštva, scene koje će nam zauvek ostati urezane u svijesti”.

Prema njenim riječima, ovi napadi su donijeli ogromne patnje ne samo narodu Izraela, već i nedužnim Palestincima.

– Povodom ove tragične godišnjice, želim da odam poštu sjećanju na žrtve. Evropska unija je uz sve nedužne ljude čiji životi su uništeni od tog sudbonosnog dana – navela je fon der Lajen.

Ona je ponovila poziv za trenutnim prekidom vatre u Gazi, bezuslovnim oslobađanjem svih talaca, kao i za okončanjem sukoba, izražavajući podršku trenutnim diplomatskim naporima na postizanju sveobuhvatnog sporazuma.

Predsjednica EK je podsjetila da je godinu dana kasnije, humanitarna situacija u Gazi užasna, dodajući da EU čini sve da mobiliše finansijsku pomoć i olakša isporuku humanitarne pomoći Palestincima, kao i sada stanovnicima Libana.

Prema njenim riječima, teroristički napadi Hamasa na Izrael pokrenuli su spiralu nasilja koje je čitav region dovelo u stanje tenzije i nestabilnosti.

Fon der Lajen je istakla da se sve strane moraju ponašati odgovorno, uzdržano i angažovati se na deeskalaciji tenzija.

– Dok se bavimo trenutnom krizom, EU je spremna da pomogne i u pripremama za dan poslije. Mi ćemo podržati sve napore na stvaranju uslova za trajni mir, što će dovesti do rješenja o dvije države, u okviru kojeg će Izrael i Palestina koegzistirati rame uz rame u miru, uz bezbjednost za obje strane – navela je ona u saopštenju, dodajući da je to jedini održivi put naprijed.

Netanijahu Makronu: Ograničenja prodaje oružja Izraelu samo će pomoći Iranu

Zvaničnica EU je takođe istakla da su antisemitski incidenti u oštrom porastu, kao i da se protiv tog zla mora kolektivno boriti, gdje god se pojavi, uključujući i internet.

Ona je dodala da će Strategija borbe protiv antisemitizma biti implementirana i obnovljena kao neophodna, ističući da će posvetiti još resursa tom cilju.

– Svako treba da bude slobodan kako bi u našoj Uniji ostvario pravo na svoju vjeru. Mi smo ponosni na naše različitosti. Mi ih moramo zaštititi po svaku cijenu – zaključila je fon der Lajen.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. oktobar 2024 22:50