Урсула фон дер Лајен / - РТС
21/02/2022 u 07:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фон дер Лајен: У случају инвазије Русија без приступа финансијским тржиштима

Санкције би биле уведене на сву робу коју производимо, а коју Русија хитно треба како би модернизовала и диверзификовала своју економију, гдје смо глобално доминантни и за коју немају замјену, рекла је Лајен

Русија би, уколко нападне Украјину, могла бити одсјечена од међународних финансијских тржишта, саопштила је предсједница Европске комисије (ЕК) Урсула фон дер Лајен.

Она је за њемачку јавну телевизију АРД, говорећи о појединости у вези са санкцијама с којима би се Москва суочила ако нападне Украјину, казала да би Русија у начелу била одсјечена од међународних финансијских тржишта.

"Санкције би биле уведене на сву робу коју производимо, а коју Русија хитно треба како би модернизовала и диверзификовала своју економију, гдје смо глобално доминантни и за коју немају замјену", рекла је Лајен.

Она је додала да би санкције биле уведене ако дође до инвазије Русије на Украјину, одбациви тиме позиве украјинског предсједника Володимира Зеленског на увођење хитних санкција против Русије, преноси Хина.

"Увођење санкција имало би огромне посљедице и Русији морамо дати прилику да се врати дипломатији и преговарачком столу. Прозор је још отворен". поручила је Лајен.

Русија, која је размјестила око 150 хиљада војника на сјеверној и источној граници према Украјини, тражи гаранцију да Украјини никада неће бити допуштено да се придружи НАТО савезу, што руски предсједник, Владимир Путин, оцјењује кључним за дугорочну сигурност Русије.

Лајен је истакла да је слабост Русије у њеном ослањању на извоз фосилних горива.

"То чини двије трећине њеног извоза те половина руског буџета долази од њих", рекла је Лајен.

Она сматра да се Русија треба модернизовати, а ако би се увеле додатне санкције, то више не би било могуће.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 02:41