земље / фото: UNSPLASH
26/03/2022 u 19:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Форбс направио листу: Погледајте које земље су најјефтиније за живот

Поглед на океан, топла клима и мноштво садржаjа сасвим су довољни разлози да многи оду у Панаму

Новинарка Форбса Лаура Бигли Блум редовно извештава о наjjефтиниjим земљама за живот од 2017. године.

У наставку вам доносимо девет земаља у коjима jе, према Форбсу, могуће да уопште не радите ако се тамо преселите, преносе Новости.

Костарика

На врху наjпожељниjих земаља у 2021. налази се Костарика, земља коjа се назива и "Шваjцарска Централне Америке", због своjе мирољубиве политике у региону, коjа често може бити погођена политичким и грађанским немирима.

Разумни трошкови живота, влада коjа брине о своjим становницима, широк избор некретнина, природне љепоте и љубазно становништво само су неки од разлога због коjих се нашао на врху листе идеалних дестинациjа за живот.

Форбс наводи да самац може лако да живи са 1.615 америчких долара мјесечно, а пар са 2.000 долара, укључуjући и кириjу двособног стана са климом, намирницама, забавом, превозом и здравственим осигурањем.

Панама

Поглед на океан, топла клима и мноштво садржаjа сасвим су довољни разлози да многи оду у Панаму. Такође jе jедна од наjбогатиjих земаља у региону. Пензионери у Панами живе посебно добро jер имаjу броjне погодности и велике попусте.

Инфраструктура у главном граду, Панама Ситиjу, наjмодерниjоj метрополи у Централноj Америци, фасцинантна jе и има много посла, и jедан jе од наjjефтиниjих градова на свету.

Jедна особа може да живи у Панами за 1.590 до 2.940 долара мјесечно. Земља jе такође позната по одличноj здравственоj заштити: на пример, плаћате само 10 до 20 долара да бисте посјетили доктора.

Мексико

Пошто jе Мексико огромна земља, постоjи много различитих клима, пеjзажа и начина живота - од великих градова преко руралних села до необичних градова на плажи.

О атрактивности и предностима Мексика свједочи податак да више од милион Американаца и пола милиона Канађана ову земљу назива своjим домом jер у њоj раде пуно радно вријеме или дио године, често зими да би избјегли хладноћу.

У Мексику, трошкови живота, наравно, зависе од вашег животног стила, али у просеку jедна особа може да потроши 1.700 долара мјесечно.

Пар би могао да живи са мање од 2.000 долара мјесечно, што jе могуће због jефтиних некретнина, приступачне хране на пиjаци и ресторанима, jефтиног превоза, jефтине медицинске његе, бесплатних и приступачних опциjа за забаву и jош много тога.

Колумбиjа

Колумбиjа више ниjе наjбоље чувана таjна Латинске Америке, jер све више имиграната емигрира тамо да започну нови живот у прелијепоj земљи.

Медељин jе jедно од мјеста наjвећег интересовања, прије свега због савршене климе. За оне коjима не смета топло и тропско вријеме, на располагању су карипски приморски градови Санта Марта и Картахена.

Самац у Колумбиjи може да живи са 1.030 долара мјесечно, док пар може да живи у многим градовима широм Колумбиjе за 2.000 долара мјесечно или мање.

Португал

Међу jефтиниjим европским дестинациjама, Португал jе запао за око Форбсу.

Потражите шармантан град у Лисабону или идите на север да бисте посетили други по величини португалски град, Порто. На листи наjсрдачниjих домаћина, према искуствима страних држављана, златна медаља иде у Португал, а следе Таjван и Мексико.

Самац може удобно да живи у Португалу са око 2.020 долара и пар од 2.500 долара мјесечно. Ако желите да живите у Лисабону, Порту или Алгарвеу, повећаjте таj броj на 3.000 долара.

Еквадор

Еквадор jе земља вјечног прољећа где jе просјечна годишња температура око 20 степени.

Мало jе мјеста гдје jе живот тако приступачан као у Еквадору - има понешто за свакога, без обзира на ваш буџет. Са више од 850 километара обале, ниjе ни чудо што Еквадор има неке од наjљепших плажа на свијету.

Они коjи траже нову адресу често наиђу на Кито, град у коjем нема недостатка прелијепих тргова, продавница, отмених барова и ресторана ушушканих у историjским зградама.

Jедна особа може да живи у Еквадору од 1.210 до 1.525 долара мјесечно, у зависности од локациjе и начина живота. Пар може лако да живи од 1.650 до 1.825 долара мјесечно.

Малезиjа

Малезиjа jе идеална за људе коjи не воле хладноћу. Поред топлине и приступачних цијена, Малезиjа нуди и прелијепе плаже, џунгле, узбудљиве градове и одличну храну.

Многи имигранти живе у Куала Лумпуру и Пинангу, а из оба града постоjе директни летови у више од 30 различитих земаља, што Малезиjу чини савршеном базом за истраживање природних, историjских и културних блага jугоисточне Азиjе.

Самац у Малезиjи може удобно да живи са 1.705 долара мјесечно, а пар са мање од 2.000 долара мјесечно.

Француска

Иако многи нису могли себи да приуште да се преселе у Француску, она jе нашла своjе мјесто на Форбсовоj листи.

Ипак, часопис истиче jефтиниjе регионе - популарне дестинациjе коjе комбинуjу атрактивне послове некретнина са високим животним стандардом укључуjу поморска подручjа Нормандиjе и Бретање.

Самац може удобно да живи за само 1.959 долара месечно, пар за 2.083 долара, а неки живе са мање од 2.000 долара. Велике уштеде долазе од трошкова становања.

Малта

Медитеранску Малту карактерише одлична инфраструктура, атрактивна архитектура, љубазни становници коjи говоре енглески, као и приjатна, топла клима током цијеле године.

Пар може добро да живи на Малти за 2.331 долар мјесечно. Пошто су ово мала острва, аутомобил заиста ниjе потребан, jавни превоз jе ефикасан и jефтин, а мјесечна аутобуска карта jе 26 долара.

Модеран jеднособан стан, потпуно намјештен, укључуjући комуналиjе и Ви-Фи, може коштати 460 долара мјесечно. Живот у неком од малтешких градова коштаће вас мало више него на селу, а нешто више кошта и живот у луци или на плажи. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 11:53