Ilustracija / - ZIRAATBANK.ME
12/01/2024 u 17:38 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Francuska uništila pa prekovala 27 miliona novčića: Sporan raspored zvjezdica na zastavi

Prema zakonima EU, države mogu da mijenjaju dizajn „nacionalnog lica“ novčića eura svakih 15 godina, ali im je za to potrebno zeleno svjetlo Komisije, kao i drugih država članica eurozone, koje moraju o tome biti informisane

Francuska je uništila i ponovo prekovala 27 miliona novčića pošto za prvobitni dizajn nije dobijeno odobrenje Evropske unije (EU), piše portal Politiko, prenosi N1.

Državna kovnica novca iskovala je novčiće od 10, 20 i 50 eurocenti u novembru sa novim obrascem, ali je kasnije utvrđeno da način rasporeda zvjezdica na zastavi EU nije bio u saglasnosti sa preciznim zahtjevima Evropske komisije.

Prema zakonima EU, države mogu da mijenjaju dizajn „nacionalnog lica“ novčića eura svakih 15 godina, ali im je za to potrebno zeleno svjetlo Komisije, kao i drugih država članica eurozone, koje moraju o tome biti informisane i imaju rok od sedam dana za izjašnjavanje.

Francuska je u novembru formalno obavjestila Komisiju, prije slanja formalnog zahtjeva za odobrenje dizajna, ali je kovnica počela da radi prije odobrenja EU.

Parizu je tada stiglo neformalno upozorenje Evropske komisije da novi dizajn nije u skladu sa EU pravilima, prenio je portal pozivajući se na neimenovane izvore iz francuskom Ministarstva ekonomije.

Pres službe Komisije odbila je da komentariše neformalnu debatu sa Francuskom, ali su potvrdili da je trezor te države zvanično predali ispravan dizajn 12. decembra, a podrška je stigla 21. decembra.

Dizajn novih novčića, koji je predložila francuska vlada i odobrila Evropska komisija, još je tajna i neće biti poznat prije proljeća, dodaju u francuskom ministarstvu ekonomije za Politiko.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 13:36