Габријел Ескобар / - фото: Стејт Департмент
16/02/2022 u 16:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Габријел Ескобар у Сенату САД: У БиХ политичка криза и корупција угрожавају регионалну стабилност

Европа као слободна, цијела, просперитетна и у миру остаје у виталном интересу Сједињених Држава и у сржи наше политике. Западни Балкан је кључан за ову визију, наводи он

У Сенату Сједињених Америчких Држава данас је одржано саслушање које се тиче западног Балкана, а посебно је наглашена подршка САД миру и просперитету региона, преноси Avaz.ba.

Први се обратио Габријел Ескобар, замјеник помоћника америчког државног секретара и специјални изасланик за регион.

- Предсједавајућа Shaheen, рангирани члану Јohnson, уважени чланови пододбора, хвала што сте ме позвали да разговарамо о ангажману на западном Балкану. Европа као слободна, цијела, просперитетна и у миру остаје у виталном интересу Сједињених Држава и у сржи наше политике. Западни Балкан је кључан за ову визију, иако његов потенцијал остаје неиспуњен. Бајденова администрација препознаје овај изазов и остаје привржена овом региону, што јесте хисторијски, политички, културно и географски недјељиви дио Европе.

Настављамо да градимо економске везе Америке са регионом

Наш дугогодишњи дипломатски ангажман подржава пуну интеграцију западног Балкана у евроатлантске структуре. Јачи Балкан, интегрисан у јачу Европу, чини јаче Трансатлантско партнерство.

У том циљу, Сједињене Државе настављају да продубљују наша дугогодишња партнерства у региону. Само у протеклих неколико мјесеци смо прославили 140 година дипломатских односа са Србијом и одржали наше прве билатералне одбрамбене консултације у пет година, најавили специјалну понуду штаб оперативних снага у Албанији, пожељели добродошлицу Хрватској у програм укидања виза у склопу програма проширења билатералних путовања и трговине, и у великој мјери се смо се ослањали на наше партнере на Косову, у Албанији, и Сјеверној Македонији у периоду потребе да привремено угосте хиљаде евакуисаних афганистанских људи.

Такођер настављамо да градимо економске везе Америке са регионом. Прошле године смо покренули инаугурални економски дијалог САД и Црне Горе, ојачали европску енергетску сигурност кроз пројекте у Албанији и Хрватској и прославили значајне инвестиције америчких фирми у Србији. Наши партнери на западном Балкану су спремни за ближу интеграцију са јединственом ЕУ тржишту, а ми их настављамо подржавати. Регионалне иницијативе као што је ЕУ Цоммон Регионал Тржиште, Отворени Балкан и Зелена агенда показују да дубља економска интеграција и сарадња је неопходна за одрживи раст и чланство у ЕУ.

Било је назадовања

Постоје огромне могућности за америчка предузећа, а ми настављамо да охрабрујемо земље да ојачају владавину права, боре се против корупције и повећавају транспарентност како бисмо проширили могућности улагања. Неопходне реформе ће повећати просперитет, дати приоритет одрживим инвестицијама и чистој енергији и зауставити одлив мозгова. Они ће такођер смањити политички вођена улагања вањских актера и изградити темеље за добросусједске односе и стабилну управу.

Индикатори напретка ка европским интеграцијама западног Балкана укључују дубљу регионалну сарадњу и растући демократски и економски развој. У неким земљама региона видјели смо озбиљне напоре за јачање демократских институција и борбу против корупције.

То није случај у свим земљама западног Балкана и било је назадовања. У Босни и Херцеговини, политичка криза и ендемска корупција штети њеним грађанима и угрожавају регионалну стабилност, њен еуроатлантски пут и напредак постигнут од Дејтонског мировног споразума.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 14:40