/ foto youtube
14/11/2021 u 22:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Гадафијев син кандидат на изборима у Либији

На друштвеном мрежама појавиле су се фотографије Саифа ал Ислама (49) како у традиционалној браон хаљини и турбану, и са сиједом брадом и наочарима, потписује докумената у изборном центру

Син покојног либијског лидера, пуковника Муамера ел Гадафија, пријавио се као кандидат на предсједничким изборима у тој земљи који би требало да буду одржани 24. децембра. На друштвеном мрежама појавиле су се фотографије Саифа ал Ислама (49) како у традиционалној браон хаљини и турбану, и са сиједом брадом и наочарима, потписује докумената у изборном центру у јужном либијском граду Себха, преноси РТЦГ.

Гадафијеве предсједничке амбције, како преносе свјетски медији, могла би да закомпликује чињеница да му је у Триполију суђено у одсуству 2015. године, а пред судом се појавио преко видео-линком из Зинтана. Осуђен је на смрт због ратних злочина укључујући и убиство демонстраната током побуне 2011. године.

Уколико би се појавио у Триполију, извјесно је да би се суочио са хапшењем или другим правним радњама. Такође га тражи и Међународни кривични суд. Агенције истичу да је по избијању побуне против Гадафија 2011.године, Саил ал Ислам одмах изабрао породицу и лојалност клану у односу на његова бројна пријатељства на Западу.

Либија је дубоко подијељења од 2014. године,, углавном на међунардно признату владу у Триполију и владу са сједиштем у североистиочном Тобруку.

Листа предсједничких кандидата укључује команданта Либијске националне армије (ЛНА) непризнатих власти из Тобрука, Калифу Хафтара, предсједника Владе Националног јединства која треба да премости разлике две сукобљне либијске администрације до избора, Абдулхамида ал Дбеибаха и предсједника парламента Агуила Салеха.

Хафтар је предводио офанзиву на Триполи коју је после годину дана борби одлучио да прекине надомак Триполија маја прошле године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 06:20