Beni Ganc / - Printskrin
03/09/2024 u 23:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ganc: Netanjahu je lagao javnost, neće vratiti taoce kući

Lider stranke Nacionalno jedinstvo Beni Ganc optužio je izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da je tokom rata ometao sklapanje sporazuma o taocima i da je brinuo prvenstveno o svom političkom opstanku.

Ganc je naveo da je Netanjahu lagao javnost kada je u ponedeljak izjavio da bi održavanje vojnog prisustva u tzv. Filadelfijskom koridoru trebalo da bude adut u postizanju sporazuma o taocima sa Hamasom.

- On neće vratiti taoce kući, neće istinski zaštititi južni izlaz, neće vratiti stanovnike sjevera u njihove domove, neće spriječiti Iran da dobije nuklearno oružje - istakao je Ganc, prenosi Tajms of Izrael.

Ganc je dodao da nije iznenađen, jer je, kako tvrdi, u ratnom kabinetu Netanjahu stalno stajao na putu napretku ka sporazumima o taocima, uključujući i sporazum koji je trajao nedelju dana, a koji je postignut u novembru.

On je istakao da je Netanjahu odbio da brz, bezbjedan povratak stanovnika u sjeverni Izrael učini ciljem rata.

- Ne iznenađuje me jer je Netanjahu fokusiran na politički opstanak i šteti našim strateškim vezama sa Sjedinjenim Američkim Državama, dok Iran napreduje ka nuklearnom oružju. Moramo vratiti taoce i po veoma visokoj cijeni - poručio je Ganc.

Netanjahu je u ponedeljak izjavio da je Izrael „veoma blizu“ vojnom rasformiranju Hamasa.

- Ali još uvijek moramo da ga lišimo njegove sposobnosti da vlada. To znači da moramo da pronađemo alternativu za sve ili značajan dio distribucije humanitarne pomoći. Sada radimo na tome i to ćemo i postići - rekao je izraelski premijer.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. septembar 2024 07:44