Džulijan Asanž / - Vikipedija
20/05/2024 u 14:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Gardijan: Sud u Londonu odobrio žalbu Džulijanu Asanžu, još neće biti izručen SAD

Džulijan Asanž ostvario je pobjedu u njegovoj kontinuiranoj borbi protiv izručenja iz Velike Britanije, nakon što su sudije Visokog suda u Londonu odobrile njegov zahtjev za žalbu, piše Gardijan.

Dvije sudije su, piše Gardijan, odložile odluku u martu da li Asanž, koji pokušava da izbjegne suđenje u SAD-u zbog optužbi za špijunažu u vezi sa objavljivanjem hiljada tajnih i diplomatskih dokumenata, može da iznese svoj slučaj na drugo žalbeno ročište.

Kako Gardijan piše, Asanž je mogao da dobije pravo na zahtjev za žalbu, pod uslovom da administracija Džoa Bajdena ne može da obezbjedi sudu odgovarajuće garancije „da aplikant (Asanž) ima pravo da se osloni na Prvi amandman, da aplikant nije oštećen na suđenju, uključujući i kaznu, zbog svoje nacionalnosti, da mu se pružaju ista prava Prvog amandmana (sloboda govora) kao građaninu SAD-a, i da smrtna kazna nije izrečena“.

SAD dale garancije britanskom sudu za Džulijana Asanža

Pravni argumenti u ponedeljak, kako piše, su se fokusirali na pitanje da li će Asanžu biti dozvoljena zaštita Prvog amandmana. Asanžev tim nije osporavao garanciju u vezi sa smrtnom kaznom, prihvatajući da je to „jasno izvršno obećanje“.

Asanž je optužen za 17 optužbi za špijunažu i jednu optužbu za zloupotrebu računara, navodi ovaj medij, što ga dovodi do maksimalne kazne od 175 godina zatvora, zbog objavljivanja velike količine tajnih američkih dokumenata na njegovom veb sajtu prije gotovo 15 godina.

Američki tužioci tvrde da je Asanž, 52-godišnjak, podsticao i pomagao analitičaru obavještajne službe američke vojske Čelsi Mening da ukrade diplomatske kablove i vojne datoteke koje je Vikiliks objavio, stavljajući živote u opasnost, piše Gardijan.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. jun 2024 02:07