Ilustracija / EPA - ANDERS WIKLUND
23/12/2022 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Građani Švedske da se spreme za isključenja struje

Švedska Vlada je ranije pozvala građane da koriste manje električne energije, a zvaničnici su preporučili građanima da obezbijede održavanje baterija i baterijskih lampi

Vlada Švedske apelovala je da se građani i kompanije pripreme za moguće prekide isporuka električne energije tokom zime.

Do toga bi moglo doći zbog zastoja u radu nuklearnog reaktora, hladnog vremena i nedostatka energenata u Evropi nakon smanjenja izvoza ruskog gasa, prenosi Mina, pozivajući se na Tanjug.

- Rizik od prekida je stvaran i Šveđani se moraju pripremiti za to. Švedska nikada ranije nije bila u takvoj situaciji", upozorio je na konferenciji za novinare ministar za civilnu odbranu, Karl-Oskar Bohlin.

Cijene električne energije su porasle ove godine u nordijskim zemljama zbog straha da će smanjenje izvoza ruskog gasa u Evropu dovesti do nestašica.

Švedska Vlada je ranije pozvala građane da koriste manje električne energije, a zvaničnici su preporučili građanima da obezbijede održavanje baterija i baterijskih lampi, da sačuvaju radio prijemnike, obezbijede zalihe hrane i flaširane vode.

Bohlin je kazao da u slučaju nestanka struje, domaćinstva treba da odrede prostoriju u kojoj porodica može da boravi i održava temperaturu u periodu hladnog vremena.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 15:44