Grčka, zastava / - UNSPLASH
26/04/2024 u 23:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju

Od 1. jula u Grčkoj se uvodi šestodnevna radna nedelje, a obveza će se odnositi na državne službe, komunalne kompanije, banke, organizacije i poljoprivredna gazdonstva koja su do sada radila pet dana u nedelji.

Prema zakonu koji je usvojen u septembru 2023. godine, dodatni radni dan ne smije da traje duže osam sati i tog dana se ne dopušta prekovremeni rad.

Ovu odredbu, koja stupa na snagu 1. jula, ne moraju da poštuju kompanije i gazdinstva čiji posao nije kontinuiran, odnosno koji ni do sada nisu radili pet dana u nedelji. 

Što se tiče ograničenja, radnik šestog radnog dana ne smije raditi duže od 8 sati i ne dopušta se prekovremeni rad. U slučaju da kompanije ili poljoprivredna gazdinstva imaju petodnevne noćne smjene (00:00-06:00), tada šestog dana ne smiju raditi u noćnoj smjeni.

Izmjenjeni zakon o radu ne samo da je predvidio šestodnevnu radnu nedelju, već je omogućio radni dan koji traje maksimalno 13 sati, kako bi se legalizovalo kombinovanje stalnog i dodatnog posla, koji mnogi praktikuju.

Ova reforma zakona o radu navela je kritičare da podsjete na evropsku Direktivu o radnom vremenu, prema kojoj zaposleni u sedmodnevnom periodu ne bi trebalo da rade duže od 48 sati, uključujući u to i prekovremene sate.

Novi zakon je donijet čitavu deceniju kasnije pošto su međunarodni kreditori tražili od te zemlje da uvede šestodnevnu radnu nedelju, kako bi izašla iz ekonomske krize. Grci su na referendumu 2015. godine ubjedljivo rekli „ne“ paketu mjera koje su kreditori predložili.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 20:11