/ - Printscreen
17/04/2023 u 11:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Grupa G7 postavila nove ciljeve za solarnu energiju i vjetroelektrane

Ministri G7 u nedjelju završavaju dvodnevne sastanke o klimatskoj, energetskoj i ekološkoj politici u sjevernom japanskom gradu Saporo

Grupa sedam bogatih zemalja postavila je velike nove ciljeve za solarnu energiju i kapacitet vjetroelektrana na moru, složivši se da ubrza razvoj obnovljive energije i krene ka bržem ukidanju fosilnih goriva.

Ali nijesu prihvatili rok do 2030. godine za postepeno ukidanje uglja za koji su se zalagali Kanada i neke druge članice, i ostavile su otvorena vrata za nastavak ulaganja u gas, rekavši da bi taj sektor mogao pomoći u rješavanju potencijalnih nedostataka energije, prenosi Biznis.ba.

Ministri G7 u nedjelju završavaju dvodnevne sastanke o klimatskoj, energetskoj i ekološkoj politici u sjevernom japanskom gradu Saporo. Obnovljivi izvori goriva i energetska sigurnost dobili su novu hitnost nakon ruske invazije na Ukrajinu.

"U početku su ljudi mislili da su klimatske akcije i akcije za energetsku sigurnost potencijalno u sukobu. Ali rasprave koje smo vodili i koje se odražavaju pokazuju da one mogu ići jedna s drugom", rekao je kanadski ministar prirodnih resursa, Jonathan Wilkinson.

U svom saopštenju, članovi su se obavezali da će zajednički povećati kapacitet vjetra na moru za 150 gigavata do 2030. i solarni kapacitet na više od jednog teravata.

"Drastično ćemo povećati električnu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora energije", rekli su oni.

Dogovorili su se da ubrzaju postepeno ukidanje nesmanjenih fosilnih goriva – sagorijevanje fosilnih goriva bez korištenja tehnologije za hvatanje rezultirajućih emisija C02 – kako bi se postigla neto nula u energetskim sistemima najkasnije do 2050. godine.

Što se tiče uglja, zemlje su se složile da daju prioritet “konkretnim i pravovremenim koracima” ka ubrzanju postepenog ukidanja “domaće proizvodnje energije iz uglja bez smanjenja”, kao dio prošlogodišnje obaveze da se postigne barem “pretežno” dekarbonizovani energetski sektor do 2035.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 15:24