/ - UNSPLASH ILUSTRACIJA
17/03/2024 u 22:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gruzijska regija Južna Osetija u pregovorima o pridruživanju Rusiji

Južna Osetija, otcijepljena regija u Gruziji, razgovarala je s Moskvom o svom mogućem uključivanju u Rusiju, izvijestila je ruska državna novinska agencija RIA Novosti, pozivajući se na predsjednika parlamenta Južne Osetije 17. marta.

Rusija je priznala Južnu Osetiju i drugu otcijepljenu regiju, Abhaziju, kao nezavisne države 2008. nakon što su ruske trupe spriječile Gruziju da ponovno preuzme kontrolu nad dvjema regijama u petodnevnom ratu te godine, prenosi RSE.

Međutim Zapad je optužio Rusiju za aneksiju Južne Osetije i Abhazije, a Tbilisi i dalje traži da mu se te dvije regije vrate.

Prva poruka Putina posle izbora: Rusija mora da bude još jača, čvršća i efikasnija

- Razgovaramo o svim tim pitanjima u bliskoj saradnji s Rusijom, uzimajući u obzir naše bilateralne odnose i ugovore - rekao je predsjednik parlamenta Južne Osetije Alan Alborov na pitanje može li se održati referendum da postane dio Rusije, prema prema RIA-i.

Čelnik Južne Osetije kojeg podržava Rusija, Alan Gagloev, rekao je prošle godine da se nada da bi regija mogla službeno postati dio Rusije, javlja RIA.

Južna Osetija se odvojila od Gruzije nakon rata 1991-92. u kojem je poginulo nekoliko hiljada ljudi. Održava bliske veze sa susjednom ruskom regijom Sjevernom Osetijom.

Gotovo većina stanovništva Južne Osetije prihvatila je ruski pasoš. Oni takođe koriste rusku rublju kao svoju valutu i njihova ekonomija zavisi od Rusije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 19:36