Ilustracija / - EPA
19/04/2024 u 07:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gugl otpustio 28 zaposlenih, protestovali protiv unosnog ugovora sa Izraelom

Gugl (Google) je otpustio više od dvadesetak zaposlenih koji su protestovali zbog ugovora sa izraelskom vladom ove nedjelje.

Zaposleni su organizovali proteste u kancelarijama Gugla u Njujorku i Sanivejlu u Kaliforniji. U Sanivejlu su ušli u kancelariju generalnog direktora Google Cloud-a Tomasa Kuriana.

Nosili su transparente na kojima je pisalo „Nema više genocida radi profita“ i „Mi smo uz palestinske, arapske i muslimanske zaposlene u Guglu“. Portparol kompanije rekao je za Si-En-En da su protesti dio dugogodišnje kampanje grupe organizacija i ljudi koji uglavnom ne rade u Guglu.

- Mali broj demonstranata je ušao na nekoliko naših lokacija. Fizičko ometanje rada drugih zaposlenih i onemogućavanje pristupa objektima je jasno kršenje naše politike i potpuno neprihvatljivo ponašanje- rekao je portparol.

- Na kraju smo morali da pozovemo policiju jer su se oglušili o višestruke zahtjeve za napuštanje prostorija. Poslije sprovođenja interne istrage, raskinuli smo radni odnos sa 28 zaposlenih - dodao je portparol kompanije.

Gugl i Amazon imaju ugovor od 1,2 milijarde dolara za pružanje usluga izraelskoj vladi i vojsci. Riječ je o projektu Nimbus.

- Ovaj čin odmazde je jasan pokazatelj da Gugl ceni ugovor vredan 1,2 milijarde dolara sa genocidnom izraelskom vladom više od svojih radnika  - saopštio je juče pokret „Bez tehnologije za aparthejd“.

Ugovor Google Cloud-a sa izraelskom vladom datira iz 2021. godine kada je kompanija najavila da će pružati usluge Izraelu kako bi pomogla zemlji da bolje odgovori na izazove javnog sektora; uključujući zdravstvo, transport i obrazovanje.

Međutim, Tajms je ranije ovog mjeseca izvijestio, pozivajući se na interni dokument kompanije, da je korisnik Google Cloud-a bilo Ministarstvo odbrane Izraela, što je izazvalo proteste. Ali Tech for Apartheid kaže da je nakon sukoba između Izraela i Hamasa Gugl kreirao prilagođene alate za izraelsko ministarstvo odbrane i povećao svoje ugovore sa izraelskom vojskom.

Portparol Gugla je rekao da Google Cloud podržava mnoge vlade širom svijeta, uključujući Izrael.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 02:53