Antonio Gutereš / EPA
27/10/2024 u 19:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Gutereš ponovo apelovao na prekid vatre u Gazi: Život Palestinaca neodrživ

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš istakao je da izraelske vojne operacije u sjevernom dijelu Pojasa Gaze čine život palestinskog stanovništva neodrživim i ponovio poziv za hitan prekid vatre.

- Ovaj sukob se i dalje vodi bez obzira na zahtjeve međunarodnog humanitarnog prava. U ime čovječnosti, ponavljam poziv na hitan prekid vatre, momentalno i bezuslovno oslobađanje svih talaca i odgovornost za zločine po međunarodnom pravu - naveo je Gutereš na platformi Iks.

U izjavi koju je u ranije danas prenio njegov portparol Stefan Dižarik, Gutereš je izrazio šok zbog užasnog nivoa ubistava, ranjavanja i razaranja u sjevernoj Gazi.

Generalni sekretar UN-a naglasio je da izraelske vlasti i dalje blokiraju tekuće pokušaje da se obezbijede vitalne humanitarne zalihe za preživljavanje, uključujući hranu, ljekove i sklonište, uz samo nekoliko izuzetaka, što dovodi u opasnost nebrojene živote.

Netanijahu: Iranu nanijeti “teški udarci”; Hamnei: Štetu ne treba preuveličavati

Istakao je da odlaganje završne faze kampanje vakcinacije protiv dječje paralize u sjevernoj Gazi dovodi u opasnost živote hiljada djece.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. oktobar 2024 19:49