/ Фото: UN PHOTO/RICK BAJORNAS
20/09/2021 u 14:25 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Гутереш позвао Kину и САД да поправе однос: Избјегнимо хладни рат

Поправите нефункционалан однос прије него што се проблеми између двије силе прелију на остатак планете, казао је секретар УН-а

Генерални секретар УН Антонио Гутереш упозорио је на могућност новог хладног рата и позвао Kину и САД да поправе свој "потпуно нефункционалан" однос прије него што се проблеми између двије суперсиле још више прелију на остатак планете.

- Двије велике свјетске економске силе требало би да сарађују у области климе и да активније преговарају о трговини и технологији, упркос политичким неслагањима у вези људских права, економији, онлајн безбједности и суверенитету у Јужном кинеском мору. Нажалост, данас имамо само сукоб - рекао је Гутереш у интервјуу за АП.

Истакао је да се мора поново успоставити функционални однос две силе, јер је то „неопходно за рјешавање проблема вакцинације, климатских промјена и многих других глобалних изазова који се не могу ријешити без конструктивних односа унутар међународне заједнице и посебно велесила“.

Пре две године, Гутереш је упозорио свјетске лидере на ризик од цијепања свијета на два дијела, при чему ће САД и Kина створити супарничке интернете, валуту, трговину, финансијска правила „и сопствене геополитичке и војне стратегије“.

Он је то упозорење поновио у интервјуу за АП, додајући да би двије супарничке геополитичке и војне стратегије представљале „опасност“ и подијелиле свијет.

- Морамо по сваку цијену да избјегнемо хладни рат, који би био другачији од претходног и вероватно опаснији и тежи за управљање - рекао је Гутереш.

Рекао је да је споразум САД и Велике Британије о помоћи Аустралији да изгради подморнице на нуклеарни погон како би могле неопажено да дјелују у Азији „само један мали дио сложеније загонетке путпуно нефункционалног односа између Kине и САД“.

Генерални секретар се у интервјуу осврнуо на три главна питања са којима ће се свјетски лидери суочити ове недјеље – погоршање климатске кризе, пандемија коронавируса и неизвјесна будућност Авганистана под влашћу талибана.

Говорећи о улози УН у Авганистану, Гутереш је оцијенио да је нереално очекивати да ће мисија УН у Авганистану „одједном успјети да створи инклузивну владу, која ће гарантовати поштовање свих људских права, искорјењивање тероризма и трговине дрогом“.

На крају крајева, рекао је он, САД и многе друге земље имале су хиљаде војника у Авганистану и потрошиле милијарде долара и нису биле у стању да ријеше проблеме земље, а неки сматрају да су их погоршале.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

22. oktobar 2021 06:41