/ Антонио Гутереш фото: Скриншат
30/06/2021 u 20:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Гутереш: САД да укину санкциjе Ирану и да поштуjу споразум

Он jе апеловао и да се Сjедињене Америчке Државе (САД) врате споразуму из 2015. коjи има за циљ спречавање Техерана да развиjа нуклеарно оружjе

Генерални секретар Уjедињених нациjа (УН) Антонио Гутереш апеловао jе на администрациjу америчког предсjедника Џоа Баjдена да укине или одустане од свих санкциjа Ирану.

Он jе апеловао и да се Сjедињене Америчке Државе (САД) врате споразуму из 2015. коjи има за циљ спречавање Техерана да развиjа нуклеарно оружjе.

У извjештаjу Савjету безбjедности УН, Гутереш jе позвао и Иран да се придржава одредби споразума и назвао њихово кршење забрињаваjућим корацима Техерана, преноси Роjтерс, пише агенција Мина.

Савjет безбjедности расправља данас о извjештаjу генералног секретара о примjени резолуциjе из 2015. године коjа садржи и нуклеарни споразум између Ирана, САД, Француске, Британиjе, Њемачке, Русиjе и Кине.

Бивши амерички предсjедник, Доналд Трамп, напустио jе таj споразум 2018. године и поново увео оштре санкциjе Ирану, што jе навело Техеран да 2019. почне да крши нека од нуклеарних ограничења.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 18:21