Антонио Гутереш / - РТС
12/09/2021 u 07:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Гутереш: Свијет се креће у погрешном правцу, потребан заокрет

Указао jе на све веће сиромаштво, глад и родну неjеднакост, и на екстремни ризик од нуклеарног рата и климатске катастрофе по људски живот и планету

Генерални секретар Уjедињених нациjа Антонио Гутереш упозорио jе да се свијет креће у погрешном правцу и да jе сада преломни тренутак за промјену понашања без коjе би могао да услиједи слом глобалног поретка и траjна криза.

Промена постоjећег курса могла би да значи заокрет ка више еколошкоj и безбједниjоj будућности, навео jе Гутереш у извјештаjу представљеном Генералноj скупштини УН, пише Н1.

Он jе казао да државе и народи мораjу да напусте данашње опасне трендове и да изаберу „сценарио заокрета“.

Свет jе под „огромним стресом“ на готово сваком фронту, навео jе Гутереш и додао да jе пандемиjа корона вируса била „позив на буђење“ jер jе указала на неуспјех држава да се удруже и да донесу заjедничке одлуке ради помоћи свим људима.

Указао jе на све веће сиромаштво, глад и родну неjеднакост, и на екстремни ризик од нуклеарног рата и климатске катастрофе по људски живот и планету.

Додао jе да неjеднакост, дискриминациjа и неправда изводе људе на протесте „док теориjе завере и лажи распируjу дубоке поделе у друштвима“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 12:07