ALEKSEJ NAVALJNI / - N1
30/05/2024 u 13:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Hag odbio da preimenuje ulicu u čast Navaljnog

Gradske vlasti u Hagu odbile su zahtjev aktivista da se ulica u tom holandskom gradu preimenuje u čast ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, koji je umro u februaru u arktičkom zatvoru pod sumnjivim okolnostima.

Sergej Gorbunov, predstavnik Navaljnijevog tima u Holandiji, rekao je za Insajder da je prikupljeno 85.000 potpisa da ulica u kojoj se nalazi ruska ambasada dobije njegovo ime.

Gradske vlasti odgovorile su da bi preimenovanje ulice izazvalo poteškoće jer se u njoj ne nalazi samo ruska ambasada, prenosi RSE na engleskom jeziku.

Dodatno, preimenovanje ulice je moguće samo "u slučaju krajnje nužde" a za promjenu imena mora proći najmanje deset godina od smrti osobe, jer se istorija života osobe mora pažljivo proučiti.

Aktivisti se ipak nadaju da će vlasti promijeniti odluku.

Oni 4. juna, na dan rođenja Navaljnog, planiraju marš u znak podrške preimenovanju ulice.

Pristalice Alekseja Navaljnog u više navrata su pokretale peticije s prijedlogom da se ulice u evropskim gradovima preimenuju u njegovu čast.

Aleksej Navaljni posthumno dobio Drezdensku nagradu za mir

Na to su pozivali i neki zapadni političari.

Pariške vlasti krajem maja suusvojile idejuda se jedna aleja u 16. arondismanu u Parizu, u oblasti u kojoj se nalazi ruska ambasada, imenuje po Navaljnom.

Aleksej Navaljni preminuo je 16. februara u arktičkom zatvoru, a njegova porodica i pristalice za to krive ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Većina njegovih saradnika nalazi se u izbjeglištvu u inostranstvu, a neki su osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne u Rusiji.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. jun 2024 17:40