FOTO: Unsplash - Roman Poberezhnik, pištolj, ilustracija / - FOTO: UNSPLASH - ROMAN POBEREZHNIK, PIšTOLJ, ILUSTRACIJA
01/03/2024 u 23:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Haiti: Vođa bandi poručio roditeljima da ne šalju djecu u školu dok ne svrgne premijera

Šerizije je bivši policajac koji se nalazi na čelu grupe bandi. On je blokirao najveći naftni terminal Haitija 2022. godine

Vođa haićanske bande "G9" Džimi Šerizije upozorio je da će nastaviti da pokušava da svrgne premijera Arijela Anrija i zamolio porodice da spriječe djecu da idu u školu kako bi "izbjegla da budu kolateralna šteta", jer nasilje raste u djelovima prestonice. Vlasti Haitija su u pomoć pozvale 1.000 policajaca iz Kenije.

U nekima djelovima prestonice Haitija Port-O-Prensa primjećeni su žestoki sukobi i prekidi u saobraćaju, saopštila je ranije američka ambasada u toj zemlji na društvenim mrežama, preneo je Rojters, prenosi N1.rs.

- Sukobi će trajati koliko god bude potrebno. Nastavićemo da se borimo sa Arijelom Anrijem. Da biste izbjegli da budu kolateralna šteta, držite djecu kod kuće -  rekao je vođa bande na konferenciji za novinare.

Šerizije je bivši policajac koji se nalazi na čelu grupe bandi. On je blokirao najveći naftni terminal Haitija 2022. godine.

Sukobi su se razbuktali ove nedelje tokom Anrijeve posjete Keniji.

U Najrobiju je u petak potpisan sporazum, koji omogućava da hiljadu policajaca iz te afričke zemlje dođe na Haiti i pomogne u zavođenju reda i borbi protiv bandi.

U januaru je Vrhovni sud Kenije naveo je da je taj plan protivustavan, jer niti ima ikakvog načelnog sporazuma s Haitijem, niti po propisima Kenije njena policijska može biti poslata u inostranstvo, a opozicija kaže i da vlasti Haitija nemaju zakonska ovlašćenja dok ne bude godinama odlaganih izbora koje nije moguće održati.

Procjenjuje se da je u Haitiju 2023. godine u nasilju bandi ubijeno, ranjeno ili oteto više od 8.400 ljudi, što je više nego duplo u odosu na prethodnu godinu.

Iako je teškog kriminala bilo i ranije, rasplamsao se od ubistva predsjednika Haitija Žovenela Moisa 2021, kada je zemlja potonula u potpuni haos.

Bande se i dalje bore oko teritorije, a u glavnom gradu Port-o-Prensu kontrolišu gotovo sve.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 08:03