Мобилни телефон, пуњач / - фото: Пиксабеј
21/05/2021 u 15:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Хиљаду вакцине бачено jер jе неко искључио фрижидер да напуни телефон

Према ријечима министра здравља Алимкадира Беченалиjева, за ту грешку би могао да буде одговоран неко од запослених на одржавању

Клиника у Киргизиjи морала jе да баци готово хиљаду доза вакцине против коронавируса Спутњик В, након што jе неко искључио фрижидер у коjем су оне чуване да би напунио телефон, саопштиле су власти, пише Н1. Вакцине су биле дио контингента од 20.000 доза коjе jе Русиjа испоручила као хуманитарну помоћ тоj сиромашноj централноазиjскоj држави.

У Киргизиjи jе кампања вакцинациjе почела у марту, а руске вакцине су биле популарниjе од кинеског Синофарма. Власти су критиковане због тог инцидента за коjи се сазнало тек ове недеље, а догодио се у априлу у државноj клиници у Бишкеку.

Према ријечима министра здравља Алимкадира Беченалиjева, за ту грешку би могао да буде одговоран неко од запослених на одржавању.

– Ако jе неко од запослених крив, спремачица или неко други, клиника ће морати да одговара новчано – рекао jе новинарима министар.

Министар се у априлу поjавио на телевизиjи како би промовисао коријен биљке за коjу jе познато да jе веома токсична по људе, као чудотворан лек против ковида-19 усред новог таласа пандемиjе. Он jе пред новинарима попио неколико гутљаjа лека коjи садржи екстракте корена аконита, планинске биљке коjа садржи отрове али се користи у традиционалноj медицини.

У Киргизиjи jе трећи талас пандемиjе коронавируса, а у петак jе саопштено да има више од 100.000 заражених и 1.735 умрлих од укупно шест и по милиона становника. Према здравственим властима, више од 50.000 људи jе до сада примило макар jедну дозу вакцине против коронавируса.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:35