/ - PHOTO BY MUFID MAJNUN ON UNSPLASH
26/11/2021 u 08:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Хитан састанак СЗО због новог соја

Он је на конференцији за новинаре у четвртак рекао да нови сој има веома велики број мутација, што носи ризик од брзог ширења болести

Свјетска здравствена организација (СЗО) данас ће одржзати хитан састанак о новом соју корона вируса откривеном у Африци, који може да има повећан број мутација, са ризиком брзог ширења болести.

Директор Центра за реаговање на епидемију и за иновације у Јужноафричкој Републици, Тулио де Оливеира пренио је представницима СЗО забринутост у вези са ковид варијантом Б.1.1.529, за коју се страхује да је најгора варијанта ковида идентификована до сада.

- Након тога, СЗО је одлучила да одржи ванредно заседање - рекао је Де Оливеира за британски "Фајненшел тајмс".

Он је на конференцији за новинаре у четвртак рекао да нови сој има веома велики број мутација, што носи ризик од брзог ширења болести.

Према последњим подацима, у Јужноафричкој Републици је код укупно 77 људи дијагностикована ова варијанта корона вируса. Дијагностикована је и код четири особе у Боцвани и једне у Хонг Конгу (особа која је дошла из Јужне Африке).

Технички вођа СЗО за ковид-19 доктор Марија Ван Керкове рекла је да се још не зна много о овој варијанти, преноси Тањуг.

- Оно што знамо је да ова варијанта има велики број мутација. А забринутост је да када имате толико мутација, то може утицати на то како се вирус понаша - изјавила је Ван Керкове.

Најавила је да ће се истраживачи састати како би “схватили гдје су ове мутације и шта то потенцијално може значити“ у смислу да ли је преносивији или да ли има потенцијал да избјегне имунитет.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 09:52