Ilustracija / - FOTO: EPA - EFE
03/06/2024 u 17:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Holandija odobrila Ukrajini da koristi njene avione za napade na Rusiju

Holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren izjavila je danas, nakon sastanka sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Singapuru, da Kijev može koristiti holandske F-16 da gađa rusku teritoriju.

Olongern je sa Zelenskim razgovarala na marginama bezbjednosne konferencije u Singapuru Dijalog Šangri-la, prenosi ukrajinski portal Fridom (Freedom).

Ona je u intervjuu za portal Politiko rekla da Holandija neće nametati ograničenja „u belgijskom stilu“ i da onda kada Ukrajina dobije oružje „ima pravo da ih koristi kako želi“.

- Za Holandiju, jedini uslov je da akcije Ukrajine moraju biti u skladu sa međunarodnim pravom i pravom na samoodbranu kako je navedeno u Povelji UN, navela je ministarka.

Švedska najavila vojnu pomoć Ukrajini od 1,16 milijardi eura – najveći paket pomoći do sada

Prethodno je belgijski premijer Aleksandar De Kru izjavio da se 30 belgijskih F-16 mora koristiti samo na teritoriji Ukrajine, kao što je ranije dogovoreno u bilateralnom bezbjednosnom sporazumu između Ukrajine i Belgije.

U obraćanju bezbjednosnom forumu u Singapuru koja okuplja više od 500 delegata iz oko 40 zemalja ranije danas Zelenski je pozvao vodeće vojne zvaničnike da učestvuju na predstojećem samitu u Švajcarskoj i rekao da je razočaran što se neke zemlje još nisu obavezale da će doći.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. septembar 2024 15:40