talibani talibani / - WIKIPEDIA
08/09/2023 u 19:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

HRV: Talibanski tretman žena je zločin protiv čovječnosti

Otkako su zbacili avganistansku vladu koju podržava Zapad i preuzeli zemlju u avgustu 2021, talibani su uveli ograničenja koja se odnose na oblačenje žena, slobodu kretanja, pravo na rad i učenje

Organizacija Human Rights Watch (HRV) saopštila je da talibanske vlasti u Avganistanu vrše zločin protiv čovječnosti zbog tretmana žena i djevojaka u toj zemlji i pozvala na međunarodnu istragu kako bi "obezbijedila put ka odgovornosti".

Otkako su zbacili avganistansku vladu koju podržava Zapad i preuzeli zemlju u avgustu 2021, talibani su uveli ograničenja koja se odnose na oblačenje žena, slobodu kretanja, pravo na rad i učenje, prenosi Radio Slobodna Evropa.

HRW je u izvještaju objavljenom 8. septembra rekao da, iako su muškarci u Avganistanu takođe bili izloženi „ozbiljnim kršenjima“ njihovih ljudskih prava, diskriminacija žena je očigledna zbog „sveobuhvatnih ograničenja usmjerenih na žene“.

Prema njihovom izvještaju, talibanski „rasprostranjeni i sistematski napad na žene“ predstavlja „zločin protiv čovječnosti kao progon usmjeren na žene i djevojčice“.

Istraga Međunarodnog krivičnog suda je neophodna jer bi „mogla da obezbijedi put ka odgovornosti za zločin protiv čovječnosti“, dodaje se u saopštenju.

„Talibansko okrutno i metodično uskraćivanje osnovnih prava ženama i djevojkama i njihovo uklanjanje iz javnog života privuklo je globalnu pažnju“, rekla je u izvještaju Elizabet Ivenson iz HRW.

Avganistanskim ženama zabranjeno je srednje i visoko obrazovanje i dozvoljeno im je da rade samo na ograničenom broju poslova. Takođe im nije dozvoljeno da putuju iz svojih domova bez pratnje muškog rođaka. Što se tiče pravila oblačenja, žene moraju da se pokriju gotovo u potpunosti ili će se suočiti sa teškim kaznama.

U izvještaju HRW-a se navodi da su žene i pojedini muškarci koji su protestovali protiv talibanske politike često zatvarani, a ponekad i mučeni.

U julskom izvještaju, stručnjaci UN su saopštili da je situacija sa djevojkama i ženama u Avganistanu najgora na svijetu i dodali da bi sistematska ograničenja za žene i djevojčice mogla da dovedu do „rodnog aparthejda“.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
HRVTALIBANIŽENE
01. maj 2024 13:51