Маск  / -Фото: Интернет
01/08/2021 u 19:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Илон Маск- човјек који је Гејтса скинуо с трона: Да ја не водим Теслу, све би пропало

Мрзим овај посао и волио бих да се бавим дизајном и инжењерингом, каже директор Тесле

Можете да га волите или да га мрзите, али пословна визија и снага личности оснивача и директора компаније Тесла Илона Маска довели су до невјероватног успјеха.

Да ствар буде још занимљивија, Маск се у потпуности разликује од својих колега и директора великих корпорација.  Оснивачи Епла Стив Џобс, Гугла Лери Пејџ и Сергеј Брин, Мајкрософта Бил Гејтс су визионари, а људи који данас управљају овим компанијама су другачијег кова - способни менаџери, али не и револуционари.

А управо је такав Маск- револуционар који пројектује имиџ "прљавог" предузетника, неконвенционалног лидера кога административни процес вођења компаније углавном не занима превише, већ прије иновације и креативност.

Тако је захваљујући Маску, Тесла данас највреднија аутомобилска компанија на свијету. Ипак, овај успјешни бизнисмен каже да би више волио да није извршни директор ове фирме. 

- Мрзим тај посао. Више бих волио да трошим своје вријеме на дизајн и инжењеринг. Али искрено говорећи, морам да управљам компанијом јер би она у супротном пропала - рекао је Маск.

Из штампе ускоро излази књига о њему у којој, између осталог постоји прича да је 2016. године када је компанија Тесла била у пословним потешкоћама Маск понудио Тиму Kуку, директору Епла, да купи Теслу, али да је то Кук одбио.

Би Би Си је контактирао Маска преко Твитера и питао га да ли је та прича тачна, а он је одговорио да није.

- У кризном тренутку за Теслу хтио сам да предлозим Kуку да Епл откупи Теслу, али он је одбио да се нађемо. Срећом, вриједност компаније Тесла је тада била шест одсто своје данашње вриједности - одговорио је Маск преко свог Твитер налога.

У новој књизи може се открити да је Маск често задавао главобоље акционарима Тесле који су га тужили да се разбацивао новцем када је купио компанију Солар Сити.

Ипак, то га не брине јер је Маск други најбогатији човек на свијету и живи доказ да никада нисте довољно богати да бисте се заробили с једним послом који је престао да вам буде занимљив и одузима вам слободу да радите и друге ствари које волите.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 08:08