/ - FOTO YOUTUBE ILUSTRACIJA
27/01/2022 u 09:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Индекси пали након порука Фед-а

У марту би, како тумаче аналитичари поруке Фед-а, централна банка могла завршити програм куповине обвезница, а потом почети и смањивати своје билансе

На Вол стриту су у сриједу цијене дионица пале, након што је америчка централна банка, Федереалне резерве поручила да ускоро слиједи заоштравање монетарне политике, и то агресивније него што се на тржишту очекивало.

Dow Јones ослабио је 0,38 одсто на 34.168 бодова, док је S&P 500 пао 0,15 одсто на 4.349 поена. Nasdaq индекс ојачао је незнатно на 13.542 бода.

Индекси су, све до саопштења са сједнице Фед-а, били у позитивном подручју, али су потом пали јер је улагаче изненадио агресивнији него што се очекивало план централне банке о заоштравању монетарне политике, преноси Хрпортфолио.

- Како је инфлација знатно изнад два одсто, а тржиште рада снажно, ускоро ће бити неопходно повећати кључне каматне стопе- наводи се у саопштењу са дводневне сједнице.

Иако Фед није навео када ће тачно повећати камате, аналитичари сматрају да ће то бити у марту. Биће то прво повећање цијене новца од децембра 2018. године.

У марту би, како тумаче аналитичари поруке Фед-а, централна банка могла завршити програм куповине обвезница, а потом почети и смањивати своје билансе.

То су агресивнији планови Фед-а него што се на тржишту очекивало.

- Када су на конференцији за медије новинари питали предсједника Фед-а, Јeromea Powella, хоће ли Фед на свакој сједници разматрати повећање камата, што би значило да би их ове године повећао у више од четири наврата, Powell није рекао да неће. То упућује на то да би камате, ако буде потребно, могле бити повећане више него што се очекивало- рекао је директор у фирми Индепендент Advisor Alliance, Chris Zaccarelli.

Потпуно је јасно да Фед мора почети да повећава камате, јер је инфлација достигла седам одсто, највишу вриједност у готово 40 година.

Но, питање је колико ће Фед бити агресиван у сузбијању инфлације. Аналитичари су до сада процјењивали да ће у марту повећати камате 0,25 процентних поена, а потом још у два или три наврата до краја године, када би камате могле износити један одсто.

У фокусу улагача су и пословни извјештаји, а резултати већине компанија бољи су од очекивања. До сада је извјештаје објавило више од 100 компанија из састава С&П 500 индекса, при чему их је 81 одсто надмашило очекивања по зарадама.

У анкети Reutersa аналитичари процјењују да су зараде компанија у посљедњем прошлогодишњем тромјесечју биле око 24 одсто веће него годину прије.

На европским берзама цијене дионица су порасле. Лондонски FTSE iндекс ојачао је 1,33 одсто на 7.469 бодова, док је франкфуртски DAX скочио 2,22 одсто на 15.459 поена, а париски CAC 2,11 одсто на 6.981 бод.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 23:06