/ Вол стрит
08/12/2021 u 10:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Индекси снажно порасли други дан заредом на Вол стриту

У свих 11 наjважниjих сектора С&П 500 индекса циjене дионица су порасле, jер су попустила страховања од омикрона

Берзански индекси на Вол стриту су у уторак снажно порасли, други дан заредом, jер jе попустила забринутост улагача у вези омикрон вариjанте коронавируса и због опоравка технолошког сектора.

Dow Jones jе оjачао 1,4 одсто на 35.719 бодова, док jе С&П 500 скочио 2,07 одсто на 4.686 бодова, а Nasdaq индекс 3,03 одсто на 15.686 бодова, преноси Хрпортфолио.

У свих 11 наjважниjих сектора С&П 500 индекса циjене дионица су порасле, jер су попустила страховања од омикрона, након што jе британски произвођач лиjекова Glaxo Smith Kline обjавио да jе његова терапиjа против корона вируса, заснована на антитиjелима, на коjоj раде заjедно с америчком компаниjом Vir Biotechnology, ефикасна против свих мутациjа омикрона.

Осим тога, Антони Фауци, савjетник Биjеле куће за здравствену кризу, казао jе да прелиминарни подаци показуjу да jе омикрон вjероватно заразниjи од претходних вариjанти вируса, али да би могао бити мање опасан. Нешто слично Фауци jе казао и у недjељу, што jе подстакло раст циjена дионица на Вол стриту у понедjељак.

Захваљуjући снажном расту у прва два дана ове седмице, берзански индекси су надокнадили велики дио губитака насталих одмах након првих виjести о поjави омикрона приjе десетак дана.

„Приjе седмицу смо видjели велики страх на тржишту због омикрона, али чини се да jе та вариjанта вируса врло заразна, али мање опасна него што су се улагачи плашили", рекао jе Петер Туз, предсjедник у компаниjи Chase Investment Counsel.

Међу наjвећим добитницама биле су дионице технолошких компаниjа, посебно произвођача полупроводника. Таj сектор се посљедњих дана опоравља, након што jе данима био под притиском, а додатни подстицаj пружила му jе виjест да Интел планира идуће године да уврсти на берзу дионице његове компаниjе Мобилеyе, коjа развиjа самовозеће аутомобиле.

Циjена дионице Интела порасла jе три одсто, што jе подстакло цjелокупни полупроводнички сектор. СЕ индекс тог сектора на берзи у Филаделфиjи скочио jе готово пет одсто.

На добро расположења на тржишту указуjе и оштар пад VIX индекса “страха” Чикашке берзе опциjа на само 21,89 бодова, наjнижи ниво од почетка октобра. То показуjе да улагачи мање осигураваjу своjе портфолиjе од могућег новог пада циjена дионица.

И на европским берзама циjене дионица су снажно порасле. Лондонски ФТСЕ индекс оjачао jе 1,49 одсто на 7.339 бодова, док jе франкфуртски DAX скочио 2,82 одсто, на 15.813 бодова, а париски ЦАЦ 2,91 одсто на 7.065 бодова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 09:11