Photo by engin akyurt on Unsplash-ilustracija
22/06/2021 u 12:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Индијски сој корона вируса подсјећа на грип

Овај облик корона је вируса је можда и корак у добром смјеру, јер обично, када вирус постаје преносивији, обично је и мање патоген, рекао је Шеклер

Вирусолог Миланко Шеклер рекао је да нови, индијски сој корона вируса више подсјећа на грип, и да су му симптоми блажи, иако је лакше преносив.

Како је Шеклер рекао за РТС, мања количина индијског соја вируса је потребна да би се неко заразио, али до сада нико није објавио да је тај сој смртоноснији и да наноси теже посљедице.

-Овај облик корона је вируса је можда и корак у добром смјеру, јер обично, када вирус постаје преносивији, обично је и мање патоген", рекао је Шеклер.

Он је истакао да су урађена испитивања и да је доказано да све вакцине штите против тог соја вируса.

"Урађена су испитивања и она јасно указују да све вакцине штите преко 90 посто. То је 90 одсто је у односу на оне класиче сојеве, значи нешто ниже-казао је Шеклер.

Шеклер је оцијенио да је "тешко да ће Србија остати изоловано острво" што се тиче присуства индијског соја корона вируса.

-Шта се променило у Србији када је стигао битански сој у односу на претходни? Ништа, ништа битно. Све су мјере исте, вакцина штити и против тог соја- сматра  Шеклер.

Према његовим ријечима, људи у Србији све мање носе маске, и како је истакао, непридржавање тих мјера је "ствар за бригу".

-Мјере које су остале, а које су сви заборавили, оне и даље постоје. То је што се тиче капацитета објекта, четири квадрата по госту, добра вентилација, обавезно ношење маски у затвореном простору-истакао је Шеклер.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:35