/ - UNSPLASH
30/06/2021 u 08:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Иран искључио струју Ираку

Техеран овим потезом жели да изврши притисак на владу у Багдаду како би платила заостала дуговања, а ирачки министар за енергетику поднио је оставку суочен са политичким притисцима и незадовољством грађана због прекида напајања електричном енергијом широм земље

Иран је обуставио испоруку струје Ираку што је извало нове нестабилности у Багаду кроз оставку ресорног министра и најаве грађана да ће протестовати у Басри.

Техеран овим потезом жели да изврши притисак на владу у Багдаду како би платила заостала дуговања, а ирачки министар за енергетику Маџед Махди Хантуш је у понедјељак поднио оставку суочен са политичким притисцима и незадовољством грађана због прекида напајања електричном енергијом широм земље, преноси АП.

У покрајинама на југу земље, где су просјечне температуре око 50 степени, скраћено је радно вријеме због екстремних врућина, а у Басри, провинцији богатој нафтом, грађани су путем друштвених мрежа позвали на протест ако влада до 18 часова не обезбиједи снабдијевање струјом.

Ослањање Ирака на увоз струје из Ирана константни је извор напетости у односима са САД, које условљавају укидање санкција Техерану, између осталог и наставком испоруке енергије Ираку, пошто Багдад увозом гаса и електричне енергије из Ирана задовољава трећину својих потреба.

Ирак дугује Ирану четири милијарде долара. Дуговања су дјелимично резултат економске кризе, али и компликованог начина плаћања како би се избјегле америчке санкције, пошто Ирак не може да плаћа, већ измирује своје обавезе кроз робу, лекове и друге трошкове повезане са иранском дипломатском мисијом и компанијама које раде у Ираку.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 17:30