Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
15/04/2023 u 18:36 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iran najavio kazne za one koji podstiču na skidanje hidžaba

Sve veći broj Iranki odbacuje hidžab od smrti 22-godišnje Kurdkinje u pritvoru policije za moral septembra prošle godine

Osobe koje podstiču žene na skidanje hidžaba biće procesuirane na kaznenim sudovima i neće imati pravo žalbe na bilo kakvu osudu, citiran je 15. aprila zamjenik iranskog glavnog državnog tužioca Ali Jamadi, prenosi RSE.

Njegovi komentari dolaze u trenutku kada je sve veći broj žena prkose obaveznom iranskom kodeksu odijevanja, pojavljujući se bez marama na glavi u trgovačkim centrima, restoranima, trgovinama, na ulicama i drugim javnim mjestima.

- Kazna za kazneno djelo promovisanja i podsticanja na skidanje hidžaba mnogo je teža od samog kaznenog djela skidanja hidžaba, jer je to jedan od zornih primjera podsticanja na korupciju - kazao je, objavila je agencija Mehr News.

Iranska policija u subotu je postavila kamere na javnim mjestima kako bi identifikovala i kaznila žene bez marama, izvijestili su iranski mediji.

Policija je ovaj plan objavila prošle sedmice.

Sve veći broj Iranki odbacuje hidžab od smrti 22-godišnje Kurdkinje u pritvoru policije za moral septembra prošle godine.

Mahsa Amini je privedena zbog navodnog kršenja pravila o hidžabu. Snage bezbjednosti su nasilno ugušile proteste nakon njene smrti.

Prema iranskom islamskom šerijatskom zakonu, koji je nametnut nakon revolucije 1979. godine, žene su obavezne da pokriju kosu i nose dugu, široku odjeću kako bi prikrile svoju figuru. One koje prekrše zakon suočavaju se sa javnim ukorom, novčanom kaznom ili hapšenjem.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 09:25