/ - PHOTO BY EMMANUEL IKWUEGBU ON UNSPLASH
06/08/2023 u 21:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ističe rok vojnoj hunti u Nigeru da preda vlast

Vojni lideri ECOWAS-a su se u petak dogovorili o planu za moguću intervenciju kao odgovor na krizu, koja je posljednja od nekoliko vojnih udara koji su pogodili afričku supsaharsku regiju Sahel od 2020. godine

Hiljade pristalica državnog udara u Nigeru se okupilo danas da pruži podršku generalima koji su preuzeli moć, na dan kada ističe rok koji je uticajni zapadnoafrički blok dao vojsci u toj državi da se odrekne vlasti ili se suoči sa mogućom vojnom intervencijom.

ECOWAS blok, kojim predsjedava regionalna sila, susjedna Nigerija, dao je oružanim snagama koje su 26. jula sa vlasti srušile predsjednika Mohameda Bazuma nedjelju dana da ga vrate na tu poziciju.

Ipak, u nedjelju popodne u glavnom gradu Niameju, hiljade pristalica Nacionalnog savjeta za zaštitu otadžbine (CNSP) koji de fakto drži moć, okupilo se na stadionu ogrnuto ruskim zastavama i noseći portrete vođa CNSP-a.

Na stadionu Sejni Kunče, kapaciteta 30 hiljada nazvanom po prvom vođi vojnog udara u Nigeru iz 1974, vođe CNSP-a uključujući generala Mohameda Tumbu su pozdravili masu, ne pokazujući znakove da žele da predaju moć, prenosi Slobodna Evropa.

Vojni lideri ECOWAS-a su se u petak dogovorili o planu za moguću intervenciju kao odgovor na krizu, koja je posljednja od nekoliko vojnih udara koji su pogodili afričku supsaharsku regiju Sahel od 2020. godine.

„Želimo da diplomatija radi, i želimo da oni (vojska) jasno prime ovu poruku, da im dajemo šansu da preokrenu ono što su učinili“, rekao je komesar ECOWAS-a, Abdel-Fatau Musah.

Upozorio je da su „dogovoreni elementi moguće intervencije“, uključujući i raspored snaga. Vojni lideri Nigera su rekli da će na silu odgovoriti silom. Alžir, ekonomska i vojna sila na kontinentu koja se graniči sa Nigerom, protivi se vojnoj soluciji.

„Kategorički odbacujemo bilo kakvu vojnu intervenciju“, rekao je predsjednik Alžira, Abdelmadžid Tebune u TV intervjuu u nedjelju, rekavši da bi to predstavljalo „direktnu prijetnju Alžiru“.

Bivša kolonijalna sila Francuska, sa kojom su novi vladari Nigera raskinuli sve vojne veze nakon dolaska na vlasti, poručila je da će podržati bilo kakav smjer djelovanja koji preduzme ECOWAS.

Niger je imao ključnu ulogu u zapadnim naporima protiv džihadističkih pobuna koje su u porastu u Sahelu od 2012. godina, a Francuska i Sjedinjene Američke Države su u zemlji imale stacioniranih 1,5 hiljada, odnosno hiljadu vojnika.

Francuska je već evakuisala na stotine svojih građana iz Nigera od početka vojnog udara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 10:56