/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
20/10/2021 u 09:45 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Италија некада била епицентар короне, сада јој завиди Европа

Италија се приближава зимској сезони са највећим резервама гаса у Европи, захваљујући опрезној изградњи складишних капацитета од стране претходних влада

Деветнаест мјесеци након што су војни камиони однеијли ковчеге са жртвама коронавируса из Бергама, италијанске општине у којима је пандемија направила хаос доживљавају економски опоравак, преноси Nova S.

О томе говори британски Тајмс који је текст посветио опоравку Италије од короне.

Опоравак је забиљежен на националном нивоу: очекује се да ће италијански раст ове године бити шест одсто, што је добар развој у односу на прогнозу од 4,5 одсто у априлу. То неће надокнадити прошлогодишњи пад од 8,9 одсто, али након двије деценије економске стагнације у Италији, ово је показатељ да се нешто промијенило, преноси Тајмс.

Извоз је у првих седам мјесеци ове године скочио за 23 одсто, надмашивши Француску и Њемачку у погледу раста, док су за разлику од Велике Британије, полице супермаркета пуне и нема редова за бензин.

-Економски изгледи Италије су далеко бољи него што смо очекивали на прољеће- рекао је посљедњих дана италијански премијер Марио Драги.

Италија се приближава зимској сезони са највећим резервама гаса у Европи, захваљујући опрезној изградњи складишних капацитета од стране претходних влада. Тајмс, међутим, упоређује капацитет Италије од 17,5 милијарди кубних метара, који износи 90 одсто, са капацитетом Велике Британије, која је затворила своје посљедње складиште 2017. године и има капацитет од 1,7 милијарди кубних метара.

Строге мјере и протести широм земље

Поучени својим искуством у борби са коронавирусом, Италија и поред тога што више није у тешкој ситуацији као што је била, не одустаје од строгих корона мјера. И док антиваксери протестују на улицама готово сваког викенда, италијанске власти теже ка томе да заштите становништво и не желе да им се понови драматична ситуација с почетка 2020. године.

Статистика каже да је око 81 одсто популације вакцинисано, а више од 85 људи је примило прву дозу вакцине против короне. Италија је такође започела давање и бустер дозе, и то људима са слабијим имунитетом који имају преко 80 година.

Ковид пропуснице у овој земљи су обавезне за путовање возом, за улазак у затворене просторе попут ресторана, музеја и теретана и од 1. септембра. Кабинет премијера Драгија средином септембра усвојио је правило које важи за једно од најригорозинијих на свијету и оно ће важити до краја годне. Сви запослени било у јавном или приватном сектору морају да имају потврду о вакцинацији, негативан тест на корону или доказ да су је прележали. Око 15 одсто приватних и осам одсто радника у јавном сектору нема зелени серитификат, наводи се у интерном владином документу.

Радник који не може да достави ваљани здравствени цертификат биће суспендован, без плате, али не може добити отказ. Они који игноришу уредбу и долазе на посао без ковид потврде добиће казну између 600 и 1500 еура, пише Ројтерс који је имао увид у нацрт мјера.

Иако су неке земље ЕУ наредиле здравственим радницима да морају да се вакцинишу, ниједна пре Италије није одредила да је ковид сертификат обавезан за све запослене. Италија, након Британије, има највише умрлих у Европи који су били позитивни на коронавирус, више од 131.000 људи од почетка пандемије.

Протести показују да не тече све глатко

Масовни протести избили су у петак у бројним градовима широм Италије, након што је земља увела обавезне ковид пропуснице за све раднике. Италијани су поручили да неће попустити, а демонстранти су направили блокаде у градовима. Ова одлука владе додатно је разбесњела Италијане, који данима уназад протестују због ковид пропусница.

Полиција је у Риму морала да интервенише, како би зауставила демонстранте да блокирају главну улицу у граду. Из војних касарни отјерани су сви који немају ковид потврду, што је изазвало револт Војног синдиката.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 16:14