Заплијенили јахту руског милијардера Мељниченка / - принтскрин РИА новости, колаж
12/03/2022 u 07:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Италија заплијенила јахту руског милијардера Мељниченка

Јахта „А“ депласмана од скоро 13.000 тона сматра се највећим моторизованим једрењаком на свијету и кошта више од пола милијарде еура

Италијанска финансијска гарда заплијенила је јахту која је припадала имовини бившег главног корисника међународног произвођача ђубрива Еврохим и угља-енергетске компаније СУЕК Андреја Мељниченка, вриједну више од пола милијарде еура, рекли су за РИА Новости извори у италијанској агенцији за провођење закона.

Јахта „А“ депласмана од скоро 13.000 тона сматра се највећим моторизованим једрењаком на свијету. Покренута је 2008. у Килу у Њемачкој. Брод је дизајнирао француски индустријски дизајнер Philippe Starck.

„Поред онога што је већ пријављено последњих дана, замрзнут је брод вриједан око 530 милиона еура, који је паркиран у луци Трст, а која припада имовини Андреја Игоревича Мељниченка, који је под санкцијама“, рекао је Финвардија.

Почетком марта РИА Новости је, на основу података Блумберговог индекса милијардера (ББИ), израчунала да је Мелниченко шести на листи руских милијардера. Његово богатство порасло је за 1,99 милијарди долара на 19,5 милијарди долара.

СУЕК је 10. марта саопштио да је Андреј Мелниченко, који се налазио на листи санкција ЕУ, напустио управни одбор компаније за угаљ.

СУЕК је једна од водећих свјетских компанија за рударство и енергетику, највећи произвођач угља у Русији, највећи добављач угља на домаћем тржишту и за извоз и један од главних произвођача топлотне и електричне енергије у земљи. Рударска, прерађивачка, енергетска, транспортна и услужна предузећа компаније налазе се у 12 субјеката Руске Федерације.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 10:33