Емануел Макрон / фото: SHUTTERSTOCK
24/04/2022 u 20:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Макрон поново изабран за предсједника: Радићу на пројекту самосталније и јаче Француске

Прве честитке Емануелу Макрону који је према првим пројекцијама поново изабран за предсједника Француске упутили су предсједник Европског савјета Шарл Мишел и предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен

Емануел Макрон је поново изабран за предсједника Француске са 58,2 одсто гласова у другом кругу, док је Марин Ле Пен освојила 41,8 одсто, показују прве процјене института за испитивање јавног мњења Ифоп, преносе француски медији.

Како пише ЛеМонде, са 41,8 одсто гласова за Марин Ле Пен у другом кругу, крајња десница достиже највиши историјски ниво на предсједничким изборима.

У Француској је данас одржан други круг предсједничких избора на којима 48,7 милиона бирача бирало између Марин Ле Пен и Емануела Макрона.

Биралишта у Француској затворена су у 20 часова.

Како је јавио радио Франс енфо , прије пет година у другом кругу предсједничких избора до 17.00 гласало је 65,3 одсто бирача. И тада су Французи бирали између центристе Емануела Макрона и лидерке екстремне деснице Марин Ле Пен.

Макрон, који је 2017. са 39 година постао најмлади предсједник Француске, кандидовао се за други мандат како му дозвољава Устав.

Ле Пенова (53), адвокат по струци, трећи пут је кандидат на предсједничким изборима.

Званични резултати биће саопштени у сриједу. Церемонија инаугурације новог предсједника требало би да буде најкасније до 13. маја. Предсједник Уставног савета ће на дан церемоније свечано прочитати резултате избора и позвати на инаугурацију новог изабраног предсједника.

Французи ће 12. и 19. јуна изаћи на парламентарне изборе који ће бити одржани у два круга.

Прве честитке Емануелу Макрону који је према првим пројекцијама поново изабран за предсједника Француске упутили су предсједник Европског савјета Шарл Мишел и предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

“Честитам на поновном избору за предсједника Републике. Радујем се наставку наше одличне сарадње. Заједно ћемо покренути Француску и Европу напријед”, написала је фон дер Лајен.

“Срдачне честитке Макрону. У овим турбулентним временима, потребна нам је чврста Европа и Француска која је потпуно посвец́ена суверенијој и стратешкијој Европској унији. Можемо рачунати на Француску још 5 година”, навео је Мишел на Твитеру.

Макрон: Радићу на пројекту самосталније и јаче Француске

Емануел Макрон је данас успио да осигура други узастопни петогодишњи мандат на функцији предсједника Француске, а вечерас се обратио нацији с позорнице испред Ајфеловог торња у Паризу.

Након потврде да је у другом кругу предсједничких избора побиједио Марин Ле Пен, Макрон је стигао испред Ајфеловог торња гдје је на отвореном био смјештен његов изборни штаб.

У центру Париза окупиле су се десетине хиљада Макронових присталица који су уз ДЈ-а прослављали велику побједу и чекали обраћање старог-новог предсједника.

- Овдје данас у Паризу и свуда широм Француске, прекоморским територијама и иностранству, прије свега хвала. Након пет година трансформација како оних сретних и несретних и ванредних криза, данас 24. априла 2022. године већина међу нама је одабрала и дали су ми повјерење да и наредних пет година водим Француску као њен предсједник. Знам што вам дугујем, хвала вам - поручио је Макрон.

Истакао је да ће радити на пројекту самосталније и јаче Француске, како би ослободили креативност и иновације земље и од Француске учинили једну велику еколошку нацију.

- Знам такође да су наши многи суграђани гласали за мене, не како би подупријели моје идеје, већ да би изградили брану према екстремној десници и на томе им хвала. Свјестан сам да ме њихов глас обвезује према будућности. Ја сам свјестан да сам им дужан и свјестан сам њихове везаности за Франуцуску и нада које су полагали -  додао је.

Што се тиче грађана који су апстинирали, рекао је да треба да се одговори и на ту тишину.

- Мислим и на све оне који су гласали за Марин Ле Пен. Знам да су разочарани. Од овог тренутка ја више нисам кандидат једне групације већ предсједник свих и знам да за многе од наших суграђана који су изабрали есктремну десницу љутња и несугласице који су довели да гласају за десницу морају добити одговор. То ће бити моја одговорност и оних који ме окружују јер данашње гласање нам намеће обавезу да размислимо о свим потешкоћама с којим живимо и да адекватно одговоримо на љутњу коју су показали. Данас сте изабрали хуманистички пројекат, то је социјални пројекат, еколошки пројекат, који се темељи на раду, на нашим академским, културолошким и академским слободама - поручио је Макрон.

Макрон је обећао праведније друштво и већу једнакост међу женама и мушкарцима, али и да ће се посветити окончању рата у Украјини.

- Нико неће бити остављен по страни - додао је и истакао да ће бити потребно јединство у изазовима који предстоје.

- Ово је историјско вријеме, заједно ћемо их побиједити и створити вриједности за будуће нараштаје -  закључио је он.

Емануел Макрон је данас освојио 58,2 посто гласова, а Марин Ле Пен 41,8 посто гласова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

12. maj 2024 12:20