Нови напад на Појас Газе / - фото: ЕПА
03/11/2023 u 21:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Izrael pod pritiskom SAD: Blinken traži humanitarnu pauzu, Natanjahu oslobađanje taoce

Američki sekretar danas ponovio Bajdena stav o predahu u borbama radi olakšavanja sve teže humanitarne krize u Gazi

Predsjednik Izraela Benjamin Netanjahu opirao se danas sve snažnijem pritisku SAD da se u u tekućem ratu jevrejske države sa Hamasom napravi "humanitarna pauza" kako bi se zaštitili civili, a u Pojas Gaze dopremila dodatna humanitarna pomoć, a kao uslov za bilo kakav prekid vatre postavio je - oslobađanje oko 240 talaca.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je treći put u Izraelu otkako je rat na Bliskom istoku počeo u oktobru. On je ponovio Netnjahuu da jevrejska država ima podršku SAD za svoju oružanu borbu protiv Hamasa, ali je rekao i nešto što je već rekao američki predsjednik Džozef Bajden – da je potreban predah u borbama radi olakšavanja sve teže humanitarne krize u Gazi.

Posle razgovora sa Netanjahuom, Blinken je rekao da je pauza u ratnim operacijama neophodna da bi se dopremila dodatna humanitarna pomoć i pomoglo u oslobađanju talaca koje je Hamas oteo 7. oktobra.

Međutim, Netanjahu je odvratio riječima da će Izrael „nastaviti punom parom“ da se razračunava sa Hamasom sve gok taoci ne budu oslobođeni, a otpisao je mogućnost da se u Gazu dopreme dodatne količine goriva. Prema njegovim rečima, Hamas otima to gorivo i zaplijeniće svake nove pošiljke.

Američki zvaničnici kažu da ne traže prekid vatre već kratke pauze na određenim područjima kako bi se omogućilo dopremanje humanitarne pomoći i druge humanitarne aktivnosti, posle kojih bi Izrael mogao da nastavi vojne akcije.

Netanjahu se nije javno izjašnjavao o ovoj ideji, već uporno insistira na tome da neće biti prekida vatre.

U međuvremenu, libanski proiranski pokret Hezbolah obećao je danas da će izvesti dodatne napade na sjever Izraela, ali nije ni na koji način stavio do znanja da će se potpuno uključiti u rat.

Svijetom se širi uzbuna zbog sve više žrtava među palestinskim civilima u Gazi i njihovom humanitarnom stradanju nakon višenedjeljnih izraelskih bombardovanja i sve opsežnijih upada trupa jevrejske države na to područje. Bolnice su pretrpane i na ivici kolapsa, a sve je manje ljekova i goriva u okolnostima izraelske opsade.

Prema današnjim procenama Ujedinjenih nacija, oko 1,5 miliona stanovnika Gaze, to jest oko 70 odsto populacije ove male ali gusto naseljene oblasti, napustilo je svoje domove.

Kada je krenuo u opsadu Pojasa Gaze, Izrael je pozvao stanovništvo naseljenijeg, sjevernog dela oblasti, gdje se nalazi sam grad Gaza, da se preseli na jug.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. jun 2024 09:37