/ - PHOTO BY STANISLAV VDOVIN ON UNSPLASH - ZASTAVA IZRAEL, IZRAEL
15/10/2024 u 19:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Izrael uvjerava SAD da neće napasti iranska nuklearna postrojenja

Dva američka zvaničnika izjavila su da administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena vjeruje da je dobila garancije Izraela da neće napasti iranska nuklearna, ni naftna postrojenja, u vrijeme kada teži da odgovori na iransku baražnu raketnu vatru 1. oktobra.

Administracija takođe vjeruje da je slanje protivraketnog odbrambenog sistema THAAD u Izrael i oko sto vojnika da njime rukovode ublažilo donekle zabrinutost Izraela za moguću iransku osvetu i bezbjednosna pitanja uopšte.

Pentagon je u nedelju objavio da će razmještanje tog sistema pomoći jačanju izraelske protivvazdušne odbrane posle iranskog napada dronovima balističkim raketama u aprilu i oktobru, navodeći da je ono odobreno na osnovu direktive predsjednika Bajdena.

Američki zvaničnici, koji su dali izjavu pod uslovom da ostanu anonimni, su upozorili da uvjerenje nije čvrsto i da se okolnosti mogu izmjeniti, prenosi N1.rs.

(UŽIVO) Galant: Uskoro odgovor Iranu, biće precizan i smrtonosan; Hezbolah: Izrael je prijetnja regionu i želi da kontroliše sve Muslimane

Oni su takođe pomenuli da su ranija izraelska ispunjenja obećanja bila pomješana i često odražavala domaću politiku Izraela te da nisu ispunila očekivanja Vašingtona.

Najnoviji primjer je iz septembra kada su izraelski zvaničnici rekli američkim kolegama da će premijer Izraela Benjamin Netanjahu pozdraviti inicijativu za prekid vatre Libanu, koju su predvodile SAD i Francuska.

Izraelska vojska je tada izvela veliki vazdušni udar u kojem je ubijen vođa libanskog ekstremističkog Hezbolaha Hasan Nasralah.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. oktobar 2024 19:06