Ilustracija / - RTS
16/09/2024 u 11:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Izraelska vojska priznala: Vrlo je vjerovatno da smo greškom ubili taoce

Izraelska vojska je saopštila da postoji „velika vjerovatnoća“ da su tri taoca pronađena mrtva u tunelu krajem prošle godine greškom ubijena u napadu koji je takođe odnio život šefa Hamasove brigade na sjeveru Gaze Ahmeda al-Gandura u novembru.

Porodice pukovnika Nika Beizera i narednika Rona Šermana starih 19 godina i francusko-izraelskog civila Elije Toledana (28) koje je Hamas oteo 7. oktobra, obavjestili su prošle nedelje zvaničnici Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) da je sveobuhvatna istraga otkrila da su njihovi najmiliji izgubili živote kao rezultat akcija IDF, prenosi Gardijan.

Njihova tijela su izvučena 14. decembra iz tunela u Džabaliji, ali je najvjerovatniji uzrok smrti tek nedavno utvrđen, saopštila je vojska.

- Nalazi istrage sugerišu da su njih trojica, sa velikom vjerovatnoćom, poginuli od nusproizvoda vazdušnog napada IDF - navodi se u saopštenju. „Ovo je vrlo vjerovatna procjena s obzirom na sve podatke, ali nije moguće sa sigurnošću utvrditi okolnosti njihove smrti“.

Porodicama je prvobitno rečeno da su taoce ubili hamasovi otmičari, a u januaru je IDF odbacio Hamasove tvrdnje da su oni ubijeni u izraelskom vazdušnom napadu.

Zaključci istrage mogli bi da pojačaju pritisak na vladu da postigne dogovor o vraćanju preostalih talaca koje drži Hamas, prenosi Nova.rs.

Od kada su njihova tijela otkrivena, majke dvojice vojnika tražile su potpuni izvještaj o tome kako su njihovi sinovi umrli.

„Moramo da saznamo istinu o svemu“, rekla je Majan Šerman, majka Šermana, za Volstrit žurnal u maju. „Čak i ako je istina: ‘Morali smo da ih ubijemo’.“

(UŽIVO) U napadima IDF-a od jutros ubijeno 16 civila, među kojima četvoro djece

Novembarski vazdušni napad bio je usmjeren na Al-Gandura, koji se skrivao u tunelu. Istraga IDF-a tada je zaključila da vojska nije znala za prisustvo talaca u tom području tokom napada.

- U vrijeme napada, IDF nije imao informacije o prisustvu talaca u ciljanom kompleksu - saopštila je vojska. „Osim toga, postojale su informacije koje sugerišu da su oni locirani na drugom mjestu, pa prema tome to područje nije označeno kao područje sa sumnjivim prisustvom talaca“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 11:12